Жителите на Пуерто Рико с голямо мнозинство поискаха да станат 51-ви щат на САЩ, предаде Ройтерс.

Това стана на референдум на закъсалия икономически остров, който е със статут на свободно присъединена към САЩ територия. Допитването бе пето от този род от 1967 г. насам.

Активността обаче бе ниска - едва 23 на сто от 2,2 милиона, имащи право на глас. Прибавянето на още една звезда към американския флаг ще бъде обект на люта битка в Конгреса, отбелязва Ройтерс. Освен това референдумът няма задължителен характер.

Правителственият уебсайт в Пуерто Рико съобщи, че 97 на сто от гласувалите са поискали карибският остров да стане американски щат. 

Пуерториканският губернатор Рикардо Росейо агитираше за присъединяване към САЩ, тъй като според него това е най-добрият начин за постигане на икономически растеж. Територията има дълг от 70 милиарда долара. 45 на сто от населението е бедно. Състоянието на образованието, здравеопазването и пенсионната система е плачевно.

"От днес нататък федералното правителство (на САЩ - б.р.) вече няма да може да игнорира гласа на мнозинството на американските граждани в Пуерто Рико", се казва в специално писмено изявление на губернатора.

"Ще бъде крайно противоречиво за Вашингтон да изисква демокрация в други части на света, а да НЕ отговори на законното право на самоопределение, което бе упражнено днес в американската територия Пуерто Рико", продължава Рикардо Росейо.

Настоящият статут на Пуерто Рико датира от 1898 г., когато САЩ придобиват острова от Испания. Статутът допринесе за икономическата криза, която доведе до най-големия общински фалит в историята на САЩ.

"Гласувах да станем щат - заяви Армандо Абреу, 74-годишен пенсионер. - Макар да предстои още дълъг път във времето, това е единствената ни надежда."

Подкрепящите присъединяването към САЩ жители на острова, където се говори предимно испански език, се надяват новият статут да постави територията наравно с 50-те настоящи щата, като й даде по-голям достъп до федералните фондове и позволи на хората там да гласуват за американски президент.

Според сегашната система на Пуерто Рико неговите 3,5 милиона жители са граждани на САЩ. Те обаче не плащат федерални данъци, не гласуват за президент, нито получават федерално финансиране по програми като медицинското застраховане "Медикейд" за бедните. Правителството във Вашингтон контролира политиката и финансовите аспекти като инфраструктурата, отбраната и търговията.

Росейо ще поиска от Конгреса да уважи резултата. Пуерто Рико обаче не се смята за първостепенен приоритет на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Двете главни опозиционни партии в Пуерто Рико бойкотираха референдума. Той се състоеше от три опции:

• Пуерто Рико да стане американски щат;

• Да остане свободно присъединена територия;

• Да стане независима държава със или без да продължи политическото асоцииране със САЩ.

Бившият пуерторикански губернатор Рафаел Ернандес Колон заяви:

"Измислен плебисцит произведе изкуствено мнозинство за присъединяване към САЩ, като лиши от право на глас стотици хиляди привърженици на свободното асоцииране."

500 противници на референдума участваха в протест в столицата Сан Хуан. Те развяваха пуерторикански знамена и изгориха флага на САЩ, като скандираха лозунги за независимост.

"Това е фалшив плебисцит. Нашето бъдеще е независимостта. Трябва да можем сами да решаваме съдбата си", смята Лилиана Лабой, един от организаторите на шествието.

Противниците бяха гневни и от високата цена на референдума във време, в което бяха затворени над 400 училища, а много пуерториканци се мъчат да свържат двата края. Училищата, където бяха открити избирателни секции, бяха в окаяно състояние, с напукана боя по стените и разкъртени игрища.

Пуерто Рико похарчи около 8 милиона долара за кампанията и гласуването според правителствения говорител.