Няма промяна в плановете за посещението на американския президент Доналд Тръмп във Великобритания, предаде Ройтерс.

Това съобщиха от кабинета на британската премиерка Тереза Мей. Съобщението бе направено малко след като в. "Гардиън" писа, че визитата се отлага.

Изданието цитира неназован съветник на Мей, който присъствал на неин телефонен разговор с Тръмп. Според него президентът на САЩ не искал да идва в Обединеното кралство, ако има вероятност за масови протести срещу него.

"Няма да коментираме спекулации за съдържанието на частни телефонни разговори,  заяви говорителка на Мей. - Кралицата изпрати покана до Тръмп да посети Великобритания и няма промяна в тези планове."

От Белия дом също отрекоха публикацията на "Гардиън".

"Въпросът изобщо не е бил засегнат в разговора", заяви пред Ройтерс представител на американската администрация.

Дата на посещението не е определена. То е било договорено при визитата на Мей във Вашингтон през януари. Британски медии твърдят, че Тръмп ще дойде на Острова през октомври.

Много британци са гневни на Тръмп заради критиките му към лондонския кмет Садик Хан заради атентатите в града. Тереза Мей бе принудена да защити Хан.

Още тогава британският външен министър Борис Джонсън заяви, че няма причина за отмяна на посещението. Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че Тръмп иска да дойде и че цени поканата на кралица Елизабет II.