"Ако някой иска да променя законите, нека се яви като кандидат за законодателната власт."

С този "съвет" министърката на правосъдието Цецка Цачева се обърна към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод настояването му за правосъдна реформа и идеята за свикване на Велико народно събрание, което да промени конституцията. Едно от предложенията на Панов е прокуратурата да напусне съдебната власт и да стане независим орган.

Цачева е поредният политик, който споделя, че проявите на Панов били намеса в политиката. Подобна бе версията и на президента Румен Радев, споделена преди дни пред Би Ти Ви. На директен въпрос дали висшият магистрат се меси, Цачева отвърна с въпрос: "А вие как мислите?" После добави, че в предложенията на магистрата имало "политически фрази, но не и конкретика".

По думите на министърката между Панов и главния прокурор Сотир Цацаров отношенията не можели да се нарекат "война", защото при война имало жертви. "Надявам се да няма жертви в тази битка между двамата от тримата големи в съдебната власт", каза Цачева. Според нея обаче вътрешната битка между Панов и Цацаров "не издига авторитета на съдебната власт". Като председателстващ Висшия съдебен съвет Цачева се стараела да омекотява тона и да балансира.

В тази "битка" обаче тя отправи критика директно срещу Лозан Панов:

"Добре е и е полезно всеки да има поглед в другата структура, но преди всичко трябва да бъдем критични към звената, които ръководим. Ако г-н Панов счита, че във ВКС всичко е наред, едва тогава би могъл да даде мнение по отношение на други структури."

Правосъдната министърка видя и "умисъл" в това, че за Велико народно събрание  и ремонт на конституцията се говори точно в момента, в който в България "пристигат наблюдатели по механизма за сътрудничество и проверка, който ни тежи, защото е пречка и пред влизането ни в Шенген".

"Съдържанието, онова, което очакват гражданите, е да има справедливост, да има бързина в правораздаването, да няма недосегаеми. Това искат гражданите и много малко могат да разберат защо е това вглеждане" - така Цачева обясни своята концепция за правосъдна реформа.