Бивш федерален прокурор на Ню Йорк обяви, че е уволнен от американския президент Доналд Тръмп, след като отказва телефонен разговор с него.

Прийт Бхарара е получил две обаждания, а след като отказва трето, е уволнен. Той е е федерален прокурор в Манхатън до март, когато е освободен от поста от американския президент заедно с още 45 обвинители.

Назначеният от бившия президент Барак Обама Бхарара казва, че Тръмп, изглежда, се е опитвал да "изгради връзка" с него, след като двамата се срещат в края на 2016 г. Той обаче смята това за неуместно, особено след като Тръмп става президент.

"За седем години и половина президентът Обама не ми се е обадил нито веднъж. Очаква се да не получавам обаждания от президента на САЩ, защото трябва да има дистанция в отношенията между президента и един прокурор."

Още преди встъпването си в длъжност Тръмп провежда разговори с федералния прокурор:

"Личен разговор без присъствието на правосъдния министър и без предупреждение между президента и мен или който и да е американски прокурор, който е в позиция да разследва бизнес интереси и сътрудници на президента, е много необичаен."

След като Тръмп встъпва в длъжност, Бхарара отказва да приеме обаждане от президента:

"Обадиха ми се. Получих съобщение. Обсъдихме го, въпреки че беше неуместно да отговарям на обаждането. 22 часа по-късно бях помолен да напусна заедно с други 45 души. И до днес не знам защо бях уволнен."

Бхарара коментира пред Ей Би Си, че обажданията от Тръмп са минали границата и са нарушили разделението на изпълнителната и съдебната власт.

Белият дом до момента не е коментирал твърденията на Бхарара. 

Бхарара заяви също, че има "категорични доказателства за започване на дело" за възпрепятстване на правосъдието срещу Доналд Тръмп.

Интервюто на Бхарара идва дни след показанията на бившия директор на ФБР Джеймс Коми пред Сената, който свидетелства, че Тръмп е искал гаранции за лоялността му.

Президентът категорично отрече твърденията на Коми, приятел и бивш колега на Бхарара.