Гарантирам Ви, че до края на мандата на правителството на Бойко Борисов ние ще имаме рязко намаление на дълга. Това заяви Менда Стоянова, което е шеф на бюджетната комисия на парламента. Тя отрече твърденията на БСП, че държавата е взела нов заем от 200 млн. лв. Стоянова припомни, че в рамките на ЕС ние сме една от трите страни с най-нисък размер на дълг спрямо БВП.

"Дългът само по себе си се ражда тогава, когато се налага да се правят бюджетни разходи повече от възможностите на икономиката и на приходите, които се събират от данъци и социални осигуровки. Когато г-жа Нинова говори за разходите за пенсии, за социални разходи, за сферата на сигурността, за сферата на енергийните помощи, всичко това са бюджетни разходи, които по никакъв начин не кореспондират с другата им теза - България да не взема нов дълг", обясни Стоянова.

Тя допълни, че от изтегленият по времето на предишният кабинет на Бойко Борисов дълг от 16 млрд. са усвоени 10 млрд. Нямало основания да се счита, че в рамктие на 3-тодишната бюджетна прогноза ще се тегли нов дълг.

"2016 г. приключихме на излишък, 2017 г. към момента отчитаме излишък, а до 2020 година сме предвидили нулев дефицит", заяви Стоянова.

Зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов пък припомни, че в управленската програма е записано, че ще бъдат назначени 1000 полицейски служители през 2017 г. Той допълни че от началото на годината до настоящия момент има обявени 600 конкурса за назначаване на полицейски служители. Цветанов каза още, че до края на годината ще бъдат "окомплектовани" 2000 разследващи полицаи, а 6 000 полицейски служители ще бъдат обучени на неотложни процесуално-следствени действия.

"Благодаря на БСП, че четат много внимателно нашата управленска програма", каза Цветанов.