Андерш Брайвик, крайнодесният терорист, който уби 77 души в Норвегия преди шест години, сега си сменя името. Вече ще се казва Фьотолф Хансен.

Неговият адвокат е потвърдил промяната, съобщава "Индипендънт". Новото име идва, след като масовият убиец се оплака от "нечовешките" условия в затвора. Жалбата беше отхвърлена от Върховния съд на Норвегия.

Защитникът на Брайвик не обясни защо неговият клиент е избрал много често срещаната фамилия Хансен, но я е комбинирал с особеното първо име.

В Норвегия, която има около 5 милиона жители, 52 хил. души се казват Хансен.

"Той ми сподели някои причини, но не искам да говоря за това, което ми е казал", отговаря адвокатът Ойстейн Сторвик пред "Ройтерс".

Норвежците могат да сменят имената си в официалния регистър на страната, ако те не са обидни и не причиняват вреда.

През 2011 г. Норвегия беше разтърсена от две терористични атаки, при които бяха убити 77 души и ранени 240. 

Сега фирмата за земеделски дейности, която Брайвик е регистрирал преди шест години, за да придобие материали, с които да си направи бомбите, вече е регистрирана на името на Фьотолф Хансен.

През юли 2011 г. Брайвик,  паркира микробус пред парламента в Осло и взривява бомба, която уби осем души.

След това застреля 69 души, основно младежи, които бяха на лагер на остров Утоя край Осло. Той стреля в продължение на час и половина преди полицията да пристигне.

Белият нацист и антимюсюлмански екстремист публикува тогава в мрежата манифест от около 1000 страници, подписан като Andrew Berwick, с негови снимки в униформа и с оръжия. Той го разпрати до 1000 мейла в деня, в който извърши масовото убийство.

Брайвик получи максималните 21 години. Присъдата може да бъде удължавана. Досега той не е показал никакво разкаяние за убийствата, напротив и в съда поздравяваше с нацистки поздрав.