Президентският сeкретар по правни въпроси и антикорупция и бивш служеен вътрешен министър Пламен Узунов няма да подаде оставка заради кадрите му с хитлеристки поздрав, разпространени от "Господари на ефира". Това обяви самият Узунов пред БНТ. И обясни причината за това:

"Този скандал е умишлено дирижиран и организиран с цел да дискредитира мен и президентската институция. Самата снимка е умишлено разпространена, тя е манипулирана, образът ми е изведен от контекст и така е предоставен на медиите". 

 
Узунов бе донесъл в телевизионното студио свои копия от снимките от тържеството през 2003 г., откогато са кадрите. На тях се виждало, че всички присъстващи на тържеството са облечени като за маскарад. Разпространената в медииите снимка никога не е публикувана никъде от страна на Узунов, тя е част от личния архив на човек от компанията на тържеството. Там са присъствали 9 семейства, разказа още президентският съветник.

Той съобщи, че веднага след като е научил за телевизионния репортаж, на който е герой, е запознал държавния глава Румен Радев със случая. Попитан дали очаква той да поиска оставката му, тай като Радев разкритикува преди това кадрите на "Обединените патриоти", снимани с вдигнати в хитлеристки поздрав ръце, Узунов отговори:

"Президентът Радев е трезвомислещ човек и не вярвам да се поддаде на такава провокация. Става дума за карикатура, моят образ е изведен така, че да не се вижда къде и как се провежда тържеството. Използвам случая да поднеса извинение на всички, които са се подвели по тези манипулации. Но тук наистина става дума за карикатура. Иначе винаги съм готов да подам оставката си, ако с с поведението си при изпълнение на служебни задължения стана причина да опетня институцията, в която съм."

До момента лично Румен Радев не е заел позиция по казуса, а премиерът Бойко Борисов го призова да уволни Узунов от екипа си. 

 
Бившият вътрешен министър отговори и на обвиненията от вицепремиера Валери Симеонов, който държи служебния кабинет отговорен за това, че по границята не работи част от видеосистемата за наблюдение, че са изнасяни данни от докрад на Инспектората на Министерския съвет, които според Симеонов би следвало да са "тайна", както и че информация от областните управи била предоставена в президентството.

"Гаранционното обслужване на камерите и системите за наблюдение е изтекло в края на 2014 г. и оттогава не е сключен договор за обслужване. Шест пъти са правени опити да се променя спецификацията на поръчката. Едва по времето на служебното правителство обществена поръчка за обслужване на камелите бе проведена, но тя бе обжалвана и в момента е в Комисията за защита на конкуренцията", заяви Узунов и нарече твърденията на Валери Симеонов "просто неистини"

 
Бившият вътрешен министър заяви, че няма информация за изнасяни документи от областните управи за изграждането на оградата на границата с Турция. По думите му освен това няма никаква причина докладът на Инспектората на Министерския съвет за оградата да бъде "тайна", а не публично публикуван. Според него там, където има проблеми със самата ограда или видеонаблюдението, това се компенсира по други начини. Затова и твърденията, че "разпространявайки данни каним бежанците у нас" нямат общо с действителността.

Пламен Узунов каза още, че според него трябва да има увеличение на заплатите в МВР, както искат синдикати във ведомството. "Сигурността струва пари и на парите в сигурност трябва да се гледа като на инвестиция, а не като на разход", каза още бившият вътрешен министър.