Руският опозиционер Алексей Навални е заплашен от 30 дни арест или глоба от 300 000 рубли (почти 4700 евро), съобщи радио "Ехото на Москва".

Блогърът бе докаран днес привечер в Симоновския съд в Москва, откъдето публикува снимка в профила си в туитър.

Навални бе арестуван пред дома си в Москва, още преди да отиде на митинга против корупцията, свикан по негов призив. Протести имаше в 180 руски града. Само в Москва и Санкт Петербург бяха арестувани над 1500 души.

Вадим Кобзев - адвокатът на Навални, заяви, че клиентът му е обвинен в повторно нарушаване на правилата за организиране и провеждане на митинг.

В последния момент блогърът обяви, че протестното шествие няма да се състои на проспект "Академик Сахаров", както бе по договорка с властите, а на централната улица "Тверска".

Мнозина видяха в това начало на кампанията на Навални. Последваха критики дори от негови съмишленици и симпатизанти.

Опозиционерът смята да се кандидатира за президент на изборите догодина, макар че през февруари той бе осъден условно на 5 години затвор, след като бе признат за виновен в тежко престъпление. Именно по тази причина законите не му позволяват да се кандидатира. Навални обаче обжалва съдебното решение пред Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

През март Навални бе осъден на 15 дни административен арест и глоба в размер на 20 000 рубли (323 евро). Обвинението бе "организиране на масово едновременно пребиваване на граждани на обществени места". Блогърът бе арестуван за участие в неразрешен от московските власти митинг срещу корупцията и с искане на оставката на премиера Дмитрий Медведев. Само в столицата бяха задържани над 1000 души.

Причина за протестите пре пролетта бе филм на оглавявания от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК), разпространен на 2 март. В него се твърди, че Медведев получил подкупи в размер над 1 милиард евро и се сдобил с несметни богатства.