Лекари от столичната "Спешна помощ" излизат на протест и днес. Медиците определят ситуацията като безизходица заради липсата на кадри, ниското заплащане и многото случаи на агресия и насилие. Пореден случай на нападение имаше през уикенда в квартал "Ботунец". Близки на пациенка с епилепсия нападнали медик, защото и поставил болезнена инжекция. Лекарят е с комоцио и на домашно лечение. След този инцидент медиците настояват да ги придружава патрулна кола с полицаи, които да осигуряват безопасността им. 

Временният шеф на спешната помощ Александър Златанов заяви в интервю за агенция "Фокус", че подкрепя на 100% исканията на екипите за по-добро отношение на обществото към екипите, които отиват да помогнат на човек. Според него с оказването на спешна медицинска помощ идват от липсата на филтриране на сигналите. По думите му много често сигнали се подават от граждани, коти не могат да се свържат с личния си лекар. Златанов смята, че решението към екипите да се включат фелдшери и парамедици, които да преминат допълнително обучение, както и да се изградят предспешни центрове. 

След случая с пребития лекар в "Ботунец" екипите от спешната помощ ще могат да получат полицейски ескорт в случаите когато това е необходимо, каза Златанов. Според него обаче това не е нормално и не трябва да става практика. 

"Как може да върви постоянно една полицейска кола и след нея линейка? Това е абсурдно. Представяте ли си? Аз това не го и допускам. Къде отиваме ние, в някакво туземско племе ли? Това според мен не бива да се допуска въобще. Нормално е, когато лекарят отива някъде, стопанинът да си върже кучето. Това е временна мярка, докато обществото се успокои и докато се вземат някакви решения, спрямо онази част от обществото, която пречи на лекарите да си вършат работата. Трябва да има граждански контрол. Той не бива да е само над институциите, но и над определени хора, които пречат на нормалната работа.", заяви Златанов.

 Медиците ще продължават да настояват за безопасни условия на труд и по-високо заплащане, но не е ясно дали ще има увеличение на заплатите им. Според Александър Златанов ниските заплати са факт от години, а само от време на време се иска увеличение. Шефа на спешната помощ изрази съмнение, че ще бъдат отпуснати повече пари за лекарски заплати, заради общата социална, политическа и икономическа нестабилност в страната.