САЩ използвали чеченски терористи за дестабилизиране на политическата ситуация в Русия.

Това заявява президентът Владимир Путин в първата серия от филма "Интервюта с Путин" на американския режисьор Оливър Стоун, предаде ТАСС. Серията бе излъчена снощи в канала Showtime на YouTube.

Времето, за което говори Путин, е втората война в Чечения.

"У нас тогава бе създадено абсолютно устойчивото мнение, че нашите американски партньори на думи говорят за подкрепа на Русия и готовност за сътрудничество в борбата с тероризма, а в действителност използват тези терористи за разклащане на вътрешнополитическата ситуация в Русия", казва руският лидер.

Според него тези идеи още са живи. Така Путин коментира забележката на Стоун по повод опитите на американските спецслужби да предизвикат появата на огнища на напрежение, включително в Средна Азия и Северен Кавказ.

"За съжаление американците подкрепиха тези процеси. Студената война отдавна отиде в миналото, имаме добри прозрачни отношения с целия свят, с Европа, със Съединените щати. Разбира се, разчитахме на подкрепа, а вместо това видяхме, че американските спецслужби подкрепят терористите", допълва Путин.

Вашингтон помагал на бойците в Чечня и игнорирал протестите на Москва.

"Що се отнася до информационно-политическата подкрепа, това няма нужда от доказателства, това бе очевидно за всички. Това се правеше публично, открито. А що се отнася до оперативната и финансовата подкрепа, ние имаме такива доказателства. Нещо повече, някои от тях предоставихме на нашите американски колеги", продължава Путин.

За тероризма

Путин допълва, че "Ал Кайда" се е появила заради стъпките, предприети от САЩ.

"Ал Кайда" е резултат не от нашата дейност, това е резултат от дейността на нашите американски приятели - твърди господарят на Кремъл. - Това започна още от съветската война в Афганистан, когато американските спецслужби подкрепяха различните направления на ислямския фундаментализъм в борбата със съветските войски в Афганистан. Американците отгледаха и "Ал Кайда", и Осама бен Ладен, а после всичко това излезе извън контрол. Винаги става така и нашите партньори в САЩ трябваше да го знаят. Това е тяхна вина", убеден е Путин.

Русия отменила планирани военни учения на своите ядрени стратегически сили след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. Целта била да се демонстрира подкрепа за Америка.

За пореден път Путин заявява, че Русия никога не се меси във вътрешнополитеческите процеси в други страни за разлика от много нейни партньори. Това бил един от принципите на работата на Москва.

За края на СССР и вината на Горбачов

В интервюто Путин за пореден път нарича разпадането на СССР "една от най-големите геополитически катастрофи на ХХ век". И обясняма защо смята така:

"Главното е в това, че след разпадането на СССР 25 милиона руснаци за една нощ се оказаха в чужбина. Именно това бе катастрофа. В страната първо се появиха признаци, а след това започна и пълномащабна гражданска война."

Путин отказва да отговори на въпроса на Стоун как оценява дейността на Михаил Горбачов и Борис Елцин. Но отбелязва:

"Грешката на Горбачов бе в това, че той не фиксира на хартия договорките за неразширяването на НАТО на изток. Той просто поприказва и реши, че всичко е завършено, когато се решаваше въпросът за обединението на Германия и за изтеглянето на съветските войски от Източна Европа."

Трудно ли се ръководи Русия

Путин не знае защо Елцин се е спрял на него в избора си на наследник. 

"Не знаех какви са окончателните планове на Елцин за мен и се опасявах, че всеки момент могат да дойдат и да кажат: "Свободен си." И тогава мислех само за едно - къде да скрия децата", споделя руският ръководител.

Именно затова той не се съгласил веднага да стане премиер през 1999 г. въпреки перспективата след това да оглави държавата. Путин казал на Елцин, че това е много голяма отговорност и че може да промени целия му живот.

За дъщерите

Дъщерите на Путин не се занимават с политика, нито с някакъв едър бизнес, а само с наука и образование, твърди президентът.

Случвало се възгледите ме върху някои неща да се отличават от тези на дъщерите му. Те обаче не спорели, а обсъждали разногласията си.