Руската полиция се е държала "спокойно и коректно" с участниците във вчерашните протести срещу корупцията.

До този извод стигнаха членовете на Съвета при руския президент по развитието на гражданското общество и човешките права (СЧП), предаде нюз.ру. Те направили свои собствени заключения от шествията вчера, на които по официални данни са задържани поне 750 души. Опозиционери обаче твърдят за над 1500 арестувани само в Москва и Санкт Петербург.

"Полицията пред очите ми задържа 6-7 души. Но от страна на полицията всичко бе коректно. Един младеж, когото полицаите изведоха под ръка от тълпата, се възмущаваше, че е само с една обувка и настояваше да му върнат втората. Никакви други претенции от страна на задържаните външно не бяха предявявани", заяви членът на СЧП Игор Борисов.

Колегата му Леонид Никитски също отбелязал спокойната работа на силите на реда.

Известни критики си позволил само Андрей Бабушкин. Той изтъкнал, че имало нарушения от страна на спецчастите ОМОН. Командосите нямали отличителни знаци. Сблъсъците според Бабушкин обаче станали по вина на гражданите, които "отишли не там, където било планирано".

Алексей Навални. Снимка Туитър

В последния момент опозиционерът Алексей Навални - главен вдъхновител на протестите, обяви, че шествието няма да се състои на проспект "Академик Сахаров", а на централната улица "Тверска".

Социалните мрежи и световните агенции обаче изобилстват от снимки и клипове, на които се вижда как полицаи пребиват и влачат безмилостно протестиращи.

Самият Навални, който бе арестуван вчера още преди началото на шествието, бе осъден на 30 дни административен арест. Той бе признат за виновен в повторно нарушаване на установения ред за организиране или провеждане на събрание, митинг или демонстрация.

"30 денонощия. Не стига, че те разграбиха цялата страна, ами ще пропусна заради тях и концерта на "Депеш мод" в Москва", коментира Навални присъдата в профила си в туитър.

 

Блогърът ще обжалва наказанието. Той очаквал да получи 20 дни, а по-дългият срок ще му попречи да отиде на концерта, за който той пише.

Най-смешното е обвинението срещу Навални, коментира адвокатът му Вадим Кобзев. В протокола е записано, че активистът е извършил административно нарушение в 13,30 часа. А точно в този момент той излизал от дома си с намерението да отиде на протеста.