ВСС отказа да обсъди преди решителния избор на съдии скандала с главния секретар на Върховния административен съд (ВАС) и пратен от него лобистки мейл. Това стана ясно днес на заседание на съдийската колегия, където Калин Калпакчиев опита да внесе точка да се обсъди важният казус, "свързан с осигуряване на свободно и законосъобразно провеждане на процедурата за избор на членове..." и т.н.

[[nid:55080]]

Става въпрос за публикация на "Медиапул", на която се вижда мейл от главния секретар на ВАС Александър Николов до административни ръководители на съдилища. В него точно преди изборите за новите 6 членове на съдийската квота се агитира за съдия от Габрово, бивш председател на административния съд, който сега е кандидат. Указанието е на официална бланка на ВАС.

Сред предложителите на въпросния кандидат, апропо, пръв стои подписът на председателя на ВАС Георги Колев. 

Скрийншот на мейла, публикуван от "Медиапул", с който се указва на шефовете кой е правилният кандидат. От ВАС не отричат този факт.

Георги Колев - председател на ВАС, бурно защити главния си секретар и показа докладна от него. Тя не стана публична, но в нея не се отрича за изпратеното циркулярно писмо в полза на съдията Х. Затова пък към така внесената от видния "опозиционер" точка Георги Колев внесе контрапредложение - да се обсъди говореното на самия Калпакчиев дали не е било неетична негативна кампания срещу въпросния кандидат от Габрово.

Калин Калпакчиев каза, че както и в предишното заседание, така и сега е изключително предпазлив и не си позволява да коментира личността на кандидата (процедурата е точно в най-чувствителната си фаза - по средата между излагане на концепциите и гласуването, б.р.).

"Дали в негова официална кореспонденция (главният секретар) си е позволил по някакъв начин да оказва натиск върху поведението на административни ръководители? Той е отговорил в докладната си - потвърждава изнесените факти. Оттук нататък няма какво повече да се направи - вдигна рамене Калпакчиев. -

Дали моето поведение е негативна кампания, или не е – за мен не е.  Не следва да коментираме нито личността, нито действията или бездействията на отделни кандидати на ВСС.“

Тук се намеси Юлия Ковачева с предложение и двамата да си оттеглят предложенията за дискусии, защото "каквото и да кажат, няма да има позитивен резултат за колегата".

Георги Колев обяви, че единстената му цел била "колегата да се чувства достатъчно защитен" и декларира готовност да си оттегли предложението.

"Що се касае до исканата от г-н Калпакчиев информация, тя е изключително точна, разполагаме с хронологията на всички събития. Докладът на главния секретар е достатъчно точен - нямам възражения да оттегля диспозитива, но не чух същото от г-н Калпкчиев.

А дали това е точно служебна кореспонденция, може да се коментра", невъзмутимо каза Колев.

Лозан Панов тактично напомни, че през миналата седмица след избухването на историята с мейла самата Галя Георгиева е искала да се направи експертиза да не би някой да е хакнал мейла на ВАС с подекст, че явно работта не е за подценяване...  

Милка Итова обърна посоката на заседанието срещу самия искащ дискусия - Калпакчиев, като каза, че той прави внушения и предложи да приемат текст "да се въздържат от всякакви внушения и изказвания".

"Това ли беше идеята – да се създаде съмнение, да се създаде внушение", ядоса му се Милка Итова.

Калин Калпакчиев в крайна сметка склони и той да оттеги своята част от точката, но големият дебат - дали са осигурили честни и прозрачни избори за нов ВСС, според него непременно трябва да се състои след гласуването другата събота.

"Лично ще направя така, че темата за изборите за кампанията да продължи - ние дължим, тъй като наша беше отговорността да организираме тези избори."

Макар че така в крайна сметка бе постигнат резултат - писмото на главния скртар да остане без обсъждане.

Съветът продължи нататък по дневния ред.