Кметът на Анкара Мелих Гьокчек разви интересна теория за причините за вчерашното много силно земетресение в Егейско море, което беше усетено и в София. Според него трусът от 6,2 по Рихтер е бил предизвикан от външни сили. Той даже поиска разследване на сеизмичните кораби, които принадлежат на други държави в региона, съобщава "Хюриет дейли".

"Смятам, че това може да е било изкуствено земетресение. Не го казвам със сигурност, но е много възможно", написа Гьокчек в туитър.

И добави: "Казвам, че със сигурност трябва да се проведе разследване. Дали е имало сеизмични кораби близо до епицентъра? И ако - да, на коя страна принадлежат."

Това не е първият път, в който Гьокчек развива теории за "изкуствени земетресения", предизвикани от чужди сили.

През февруари той обяви, че трусът в западната провинция на Чанаккале може да е бил организиран от тъмни външни сили, за да се разстрои турската икономика.

"Днес имаше сериозно земетресение в Чанаккале. Направих проучване и там е имало кораб, който е извършвал сеизмични изследвания. Какво е проучвал този кораб и на коя страна принадлежи, трябва спешно да се разбере. Тревожа се от възможно земетресение, което може да бъде предизвикано изкуствено. Това непременно трябва да бъде разследвано и резултатите публично оповестени", каза тогава той.