Симеон Сакскобургготски ще посрещне гости от цяла Европа за рождения си ден на 16 юни, съобщиха от неговия пресцентър.

В петък последният български цар и бивш премиер ще закръгли 80 години. Знатните особи ще му гостуват в двореца "Врана". Там ще бъдат членове на кралски фамилии от цяла Европа. Поканени са представители на държавната и местната власт в България. Симеон събира и бившата парламентарна група на НДСВ, министрите от неговото правителство, управлявало през 2001-2005 г., общественици, бивши политически партньори, представители на бизнеса.

Почти цялото семейство Сакскобургготски ще бъде в София за юбилея. Ще отсъстват само внуците Тирсо и Лукас – синове на Кубрат Панагюрски. Двамата имат важни изпити.

Още през януари Симеон изпрати писма до кралските фамилии в Европа, в което ги уведомява, че се налага да ограничи гостите до родени през 1937 г. негови връстници. Изключение правят само наследниците на кралските фамилии на Балканите. Това се налага поради факта, че евентуално присъствие тук на кралски двойки от действащи монархии е свързано с ангажиране на държавните институции и засилени мерки за сигурност на държавно ниво, обясняват от пресцентъра на Сакскобургготски. А организираният прием е частен.

Сред гостите от чужбина ще бъдат принцеса Маргарита и принц Раду от Румъния, принц Александър и принцеса Катарина от Сърбия, принц Никола от Черна гора, принц Лека от Албания със съпругата си принцеса Елия, както и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V.

От Испания ще пристигнат кралица София и сестра й принцеса Ирина. Крал Хуан Карлос, който бе на трона до 2014 г. и който също ще навърши 80 г. след 7 месеца, няма да има възможност да присъства.

Ще дойдат австрийската ерцхерцогиня Елена и принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията. Той ще пристигне със специален самолет директно от град Кобург, Германия.

Сред гостите ще бъде и принц Тусун от Египет, който е бил съученик на Симеон в колежа „Виктория” в Александрия.

От поканените ще отсъства княз Карел Шварценберг, бивш външен министър на Чехия. Точно на 16 юни в Чехия започват национални тържества по повод 400 години от основаването на династията Шварценберг в Бохемия. 

На 16 юни сутринта в катедралния храм „Св. Александър Невски” ще се състои благодарствен молебен, възглавяван от българския патриарх Неофит.