Министърът на околната среда Нено Димов заяви пред бТВ, че според него Черно море ще става все по-чисто с всяка следваща година. Той се аргументира с това, че са открити нови и са разширени стари пречиствателни станции, заради които качеството на водата ставало все по-добро. За пример Димов посочи станциите в Лозенец и Златни пясъци, както и пренасоването на отпадъчните води на курорта Св. Константин и Елена към Варна.

А новата пречиствателна станция за Несебър и Слънчев бряг била предвидена така, че да работи при максимален капацитет на заетост от туристи. В края на летния сезон щял да започне и строежът на пречиствателната станция в Айтос.

Димов се обяви за развитие на ски туризма в Пирин, Рила и Витоша, но това щял да се случва само в диалог с екологичните организации. И всикчко щяло да бъде направено така, че да не пострада природата.

Димов коментира и провелия се референдум в Трън, на който жителите се обявиха против златодобива в района. Той припомни, че в момента резултатът се обжалва във Върховния административен съд (ВАС) и ако мината бъде обявена за национално богатство, този резултат може и да не се взема под внимание. Димов обаче изтъкна, че това е само хипотеза.

6 от спрените кладенци в в Хасково вече били пуснати, тъй като наличието на уран в тях е паднало под допустимите норми. Водата обаче била подходяща само за битови нужди.

"Има два етапа на решение на този проблем. Единият е краткосрочен с допълнителни сондажи в района, но това ще помогне за няколко години. Другият е дългосрочен, като тук могат да се включат двата язовира в района, които са изключени от системата", обясни Димов.