Другари,

От доклада на БАН за ефектите от еврочленството на България следват изключително тревожни изводи:

1) в сравнение с 1988 г. сме спрели да изнасяме пишещи машини! – стр. 150;

2) намалели са драстично производството и износът на всички важни за страната стоки - от елки, телевизори ("Велико Търново") и мотокари до трапезни вина и овце – стр. 148-150;

3) потреблението на месо, яйца, хляб, вълна и растителни масла спада! - стр. 153.

И на фона на тази икономическа трагедия и недоимък, другари, БВП на страната чудодейно расте ли, расте и е вече доста по-голям от този през 1988 г.! А от 25% от средните нива за ЕС към 2000 г. сега сме вече на 49%.

Да не говорим, че вече с произведените яйца, овце и електротелфери може да се купят не само конвертируеми рубли, "Лада", "Москвич" или "Вартбург", а стоки като от "Кореком", и то без ред.

Затова въпреки срива в производството и потреблението БАН правилно заключава, че:

"България нямаше, а и сега няма, разумна алтернатива на интеграцията в ЕС. Няма алтернатива и на ускореното догонващо развитие. Успешното догонващо развитие на България е възможно в рамките на Общността. При условие че тя бъде реформирана радикално. На този проблем ще се спрем в края на настоящия анализ" - стр. 144."

Ура, другари, но имайте едно наум, че ако БАН радикално реформира ЕС, производството на пишещи машини най-вероятно ще се възобнови.

Друг ценен извод е, че "за по-ниските от очакваните резултати от нашето членство в ЕС сме отговорни ние, българите, и нашите държавни институции." Стр. 180. С това не може да се спори, другари.

Текстът е от фейсбук профила на Даниел Смилов. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.