Лидерът на "Нормална държава" и бивш депутат от БСП Георги Кадиев свали доверието си от кметицата на район "Младост" в София Десислава Иванчева. С пространен текст във фейсбук той подкрепи заместниците й, един от които - Никола Вапцаров - по-рано днес подаде оставка. Кадиев поднася извиненията си за подкрепата за Иванчева на частичните избори за кмет през 2016 и застава зад декларациите срещу кметицата, разспространени от инициативните комитети "За Зелен Младост" и "За издигане на Десислава Иванчева". 

Когато от "Нормална Държава" подкрепихме Иванчева за кмет на р-н "Младост" през лятото на 2016, ние подкрепихме кауза - спиране на грабежа на района от поредица от кметове, спиране на строителството в зелени площи, по-добри услуги за гражданите, повече прозрачност и нулева корупция. 

Дадохме пълна, 100 %-ова логистична, идейна и финансова подкрепа без никакви условия, освен едно - добро управление на района. 

Ние спазихме предизборното си обещание да не се месим в управлението на района. Двамата зам.-кметове от "Нормална Държава" не бяха наложени от нас, а избрани от Иванчева. И двамата си тръгнаха от района, след като видяха да се опорочава идеята, заради която хората ни подкрепиха. 

Заставам твърдо зад тях - арх. Иван Лапатов и Никола Вапцаров, и зад декларацията от днес на ИК "За Зелен Младост" и ИК "За издигане на Десислава Иванчева". 

Хаосът, който цари в района, не може да бъде толериран. Съмненията за манипулиране на обществени поръчки не могат да се подминат с лека ръка. Одобряването на спорни строежи поради нежелание и неумение да се чете документация е абсурдно.

Извинявам се на хората на Младост. Продължавам да считам, че отстраняването на ГЕРБ и държането надалеч на другите партии на статуквото е правилното бъдеще за района. 

Извинявам се на хората от "Нормална Държава", които дадоха нерви, време, усилия и лични финанси за една мечта - да защитаваме интересите на обществото. Направихме перфектната кампания за грешния човек. 

Извинявам се на семействата на хората от "Нормална Държава" и на моето семейство за всичко, което им причинихме. Не бяхме при вас, за да сме в "Младост". 

Аз извлякох тежки поуки. Нежеланието ми да се намесвам кой от протестиращите да е кандидат за кмет доведе до избора на най-неподходящия. Желанието ми за привличане на гражданска подкрепа доведе до приток от „съседи“ и „съседки“, които липсваха, когато беше трудно, но бяха първи на яслата. 

Научих сурови уроци и ще нося тази вина пред гражданите на р-н "Младост" много време. 

Но моите грешки не са повод да се отказваме от битката срещу корумпираното управление на ГЕРБ в София, от демократичността при подкрепа на инициативи или от пряко участие на гражданите в управлението.

Каузата остава. 

Продължаваме напред.