"След Берлин и Париж - Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия, ЕС е нашето семейсто, Турция - най-големият ни европейски съсед. Трябва да положим усилия, особено по време на председателството на ЕС с редица регионални, мероприятия и действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Нас това пряко ни касае - касае митническия съюз, касае Черноморското сътрудничество, инвестицитие, които има Турция у нас ..."

Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг с турския си колега Бинали Йълдъръм в Анкара, където е на официално посещение, припомняйки, че откакто е премиер за трети  път това бяха първите му три международни визити. 

По думите на Борисов в Европа в последните месеци са се провели много избори и това е допринесло за по-крайни изказвания, но се надява сега "да се върне добрия тон и толерантостта".

Българският премиер призова са си спомним, че бежанският натиск към българската - тоест към европейската граница, е нисък, но това е благодарение на усилията на Турция по границата и спазването на споразумението, подписано между ЕС и Анкара преди две години. 

"Ако трябва да бъдем реалисти - отношенията между Турция и ЕС са на най-ниската си точка. Изговориха се неща, които в нормална обстановка не биха се казали. Само че много от държавите в ЕС са далече от границата. Ние си поставяме по-малка цел - с тактика и дипломация да се опитаме да възобновим отношенията отпреди две години - когато лидерите на Европа идваха в Турция и подписахме в Брюксел споразумение. И Турция понесе бежанската вълна. Това трябва да продължи да работи, защото никой не е в състояние с няколко милиона бежанци да се справи", заяви Борисов. 

Борисов заяви, че с премиера Йълдъръм са сближили позициите си по много теми. Той даде пример с енергийните проекти.

"След прекрояването на газовата карта с "Турски поток", газът през Украйна за Турция през България най-вероятно ще спре. Тогава газопреносната система на България ще стане излишна. Не можем да допуснем това и се надявам с следващите ни разговори, чрез реверса, който притежаваме, за 15,7 милиарда кубически метра газ, който сме договорили в пътната карта с Русия, това да се случи", заяви Борисов.   

По думите му в тези преговори трябва да влезе и азерският газ, защото не вижда откъде, освен през Турция, може да мине този газ.

"Ако някой има повече въображение - да ми каже", заяви Борисов - "Не виждам защо да не пробваме още сега, тестово, да не започнем по 200-300 милиона кубически метра газ да не пробваме през солунската връзка", добави той.

Борисов припомни още, че за нито миг не трябва да се забравя, че Турция е и нашият партньор на южния фланг на НАТО. 

"Не искам да излизат заглавия как България ще вкарва Турция в ЕС, защото сме малки, но  можем да участваме в преговорите и то настояваме за добър тон между нашето семейство и нашия съсед. И това ни е целта. Трябва да си имаме доверие с Турция. Ние сме тук да защитим нашата граница, инвестиции, търговия, проекти - и ако нещо повече можем да допринесем - ще го направим. За Турция аз съм оптимист", каза още българският премиер.

По-рано той заяви, че Турция още вижда своето място в ЕС. Това потвърди и Бинали Йълдъръм. 

"Турция иска да продължи преговорния процес за пълноправно членство в ЕС, има това желание. На срещата на НАТО президентът Ердоган демонстрира тази воля и желание", заяви той.

Турският премиер заяви, че за разлика от Европа, която "реагира по-скоро с мълчание" на опита за преврат на 15 юли миналата тодина срещу президента Реджеп Ердоган, то България и премиерът Борисов "открито осъдихте тези действия, не се огнаничихте с това, но и лично посетихте Турция и демонстрирахте солидарност с нашия народ и президент. Двете държави имат стабилни връзки, имаме много допирни точки и добре изградени близки отношения." 

"България има принос за подкрепа на регионалната сигурност, надяваме се това да продължи в бъдеще", каза още Йълдъръм. 

 

 

Очаквайте подробности.