Унгарското правителство прокара нов спорен закон, който изправя редица неправителствени организации пред риск от закриване, съобщава Би Би Си.

Властта в Будапеща вече прие закон, който застрашава съществуването на Централноевропейския университет (ЦЕУ). Университетът е основан от родения в Унгария американски милиардер Джордж Сорос, който като създател на организацията "Отворено общество", се превърна в идеологически противник на унгарския министър-председател. 

Виктор Орбан обвинява финансираните от чужбина НПО-та, и в частност тези спонсорирани от Сорос, в намеса във вътрешните работи на страната. Сдружения, които получават повече от 24 000 евро ще трябва да се регистрират като "чуждестранно-финансирани организации".

Властите в Будапеща твърдят, че промените са насочени към увеличаване на прозрачността и подобряване на борбата с прането на пари и тероризма.

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" нарече новия закон: "злонамерена и добре премерена атака срещу гражданското общество".

Любопитно е, че Руската федерация вече въведе подобни мерки, които принудиха чуждестранните НПО-та да се преименуват на "чуждестранни агенти". Предхождащо действията на Орбан срещу Централноевропейския унивеситет, пък беше затварянето на друго висше училище, подкрепено от Сорос в Санкт Петербург.