Бизнесменът Ивайло Пенчев обвини Комисията за финансов надзор в институционален натиск. Причината e онлайн платформата му „Окшънайз”, която от 18 април е обект на проверка. 

В нея клиентите обявяват какви стоки и услуги са им нужни, а доставчиците се конкурират с различни оферти. Поводът за проверката на регулатора са застраховките, за които също се сключват сделки чрез платформата.

По думите на Пенчев, който е шеф и на „Уолтопия”, от КФН защитават конкретен интерес и действат по поръчка. 

„Чувствам се обект на поръчкова атака”, каза Пенчев по Би Ти Ви. 

На свой ред от КФН обвиниха Пенчев в натиск срещу независим регулатор и в опит да подрие авторитета на институцията.

Според Пенчев сигналът за проверката е дошъл от застрахователна агенция, макар че от КФН първоначално са казали, че са се самосезирали. Той поясни, че „Окшънайз” е клиентски центриран свободен пазар, който обръща начина, по който човечеството пазарува. Така например някой обявява, че иска да си купи айфон, и всеки продавач има право да подаде оферта.

Има търгове, в които офертите по една покупка достигат до 300, а в някои случаи цените падат в пъти, както е например при застраховките, откъдето тръгна проблемът, заяви бизнесменът.

„Там, където цените са паднали в пъти, значи някой е пазарувал в тази фирма бая скъпо. Този някой какъв е – има две опции за него –  или е глупав, или е тарикат, някой му дава рушвет, за да пазарува в пъти по-скъпо за компанията”, коментира Пенчев.

За около 3 години сделките в платформата са на стойност около 166 млн. лв., от които застраховките са за 340 000 лева. От общо 16 000 сделки застраховките са 113. Таксите, които ние са събрани от доставчиците във връзка с тези сделки, са 280 лв.

„Намалението на цените, което са постигнали купуващите, е от порядъка на 100 000 лв.”, отбеляза Пенчев. 

„Има 1-2% тарикати и мошеници, чийто бизнес се основава на корупция и неинформираност. Те продават скъпо на глупави или корумпирани клиенти. Това се случи в някои от застрахователните сделки. Някои клиенти си пуснаха застраховките при нас и изведнъж осъзнаваха, че са плащали много дебело досега и разни хора, които са им подкупвали купувачите, бяха ужилени”, посочи още бизнесменът.

Месец след началото на проверката са започнали инспекции на всички брокери, които подават оферти на клиентите, започнали са да проверяват и клиентите в „Окшънайз”, което Пенчев определи като институционален натиск.

„Ние не се занимаваме със застрахователна дейност, ние сме табло за обяви. „Окшънайз” не е страна по нито един договор по застраховка”, категоричен беше той.