Среща на четири очи с президента на Турция Реджеп Таийп Ердоган - така продължи визата на Бойко Борисов в Турция, след проведените разговори с премиера Бинали Йълдъръм. От Борисов турският му колега поиска подкрепа за европейската перспектива пред Турция. Двамата дадоха съвместна пресконференция след разговора. 

"Турция иска да продължи преговорите за пълноправно членство в ЕС. Имаме тази воля и желание", заяви след разговорите си с Борисов Йълдъръм. „По време на българското председателство искаме стъпка напред към затваряне на преговорите“, каза още той. 

Борисов пък на свой ред заяви, че България ще прави каквото може за диалога с Турция, защото той е важен и за страната ни, и за ЕС, но "не иска да вижда заглавия" как страната ни ще вкарва Турция в ЕС. Йълдъръм обаче се надява по време на българското председателство на Съвета на ЕС да има напредък по премахването на визовите ограничения за турски граждани в Европа, стана ясно от думите на турския премиер по време на изявленията.

Посещението на Борисов в президентския дворец "Бештепе" в столицата Анкара, където го очакваше Реджеп Ердоган, започна малко преди 17 ч. 

След срещата между Борисов и Ердоган не последва съвместно изявление. 

Разговорът с Ердоган продължи повече от час. Единственият друг представител на делегацията ни по време на срещата е бил председателят на комисията по култура в българския парламент Вежди Рашидов.

Тъй като посещението на Борисов е по време на свещения месец Рамадан, традицията за даване на обяд от държавните ръководители в Турция е заменена с вечеря Ифтар, която ще бъде дадена от премиера Бинали Йълдъръм. Тя ще започне след 20,45 минути - след залез, каквато е мюсюлманската традиция по време на пости. Вечерята ще е на Босфора в Истанбул, а не в Анкара, където се проведоха официалните разговори. Премиерът Борисов днес е и рожденик. 

Визитата на Борисов в Турция се случва по-малко от година, след като той самият бе първият европейски премиер, посетил страната след опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г. Йълдъръм даде да се разбере, че това не е забравено. Тогава от Истанбул Борисов замина за Берлин, а сега от Берлин преди седмица обяви, че ще приеме поканата на турския си колега за посещение навръх рождения си ден. При разговора си с канцлера Ангела Меркел Борисов бе заявил, че ще говори със съседите ни за отношенията с Германия, влошени в последните месеци, стигайки дотам, че Германия заплаши да се изтегли от базата на НАТО "Инджирлик".

И при тази визита, както и през август миналата година, след срещите с Ердоган изявления за медиите нямаше. При предишната визита на Борисов в южната ни съседка той получи остри критики за опита за посредничество между ЕС и Турция.

  

Този път Йълдъръм заяви, че Турция иска да продължи разговорите за членство в ЕС.