Парламентарната група на ДПС е взела решение да не подкрепи промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, които въвеждат мажоритарен вот за депутати. Това каза пред Клуб Z зам.-шефът на правната комисия Хамид Хамид. Това решение е обрат в позицията на движението, тъй като на заседанието на правната комисия вчера представителите на ДПС подкрепиха законопроекта. Самият Хамид тогава обясни, че в ДПС надделяват онези, които са за подкрепа на мажоритарния вот.

В крайна сметка обаче депутатите от движението решили, че националният интерес изисква да не се подкрепя подобна промяна. Хамид изтъкна и един друг аргумент - че избирателите на ДПС не са участвали в референдума, на който над 2,5 млн. избиратели гласуваха "за" мажоритарен вот за депутати и парламентарната група няма мандат да действа в една или друга посока.

Законопроектът ще се гледа на първо четене утре. Към момента той се подкрепя от ГЕРБ и "Воля", или от общо 107 депутати. При определени обстоятелства - отсъствие на голяма част от останалите парламентарни групи от залата например - той би могъл да бъде приет. "Обединените патриоти" и БСП са твърдо против.

Хамид каза още, че ДПС остава отворено за други идеи, като например смесена система, при която половината депутати се избират мажоритарно, а половината пропорционално. Подобен законопроект заявиха, че ще внесат от БСП.