В петък ще бъде обявена поредната обществена поръчка за електронни проследяващи гривни за хора с по-леки мерки за неотклонение, такива на пробация или затворници, освободени условно предсрочно. Това пише "Дневник", позовавайки се на свои източници в Министерството на правосъдието, като допълва, че идеята е поне на шест години.

Идеята с гривните е стара, но още министър Зинаида Златанова обявява успешния финал и наличието на първите 180 гривни през... март 2014 г.

Успешният "финал" на темата с гривните - датата е 18 март 2014 г.

От справка на Клуб Z се вижда, че още на 5 август 2015 г. МС приема дори допълнителни още по-точни критерии за гривните, които аха да бъдат купени всеки момент. 

Тогава от правителството за пореден път одобряват по-голяма конкретизация на първоначалните идеи как да се следят хора под домашен арест плюс уточняване на трите способа, по които това ще става технически - с GPS, гривна и разпознаване на гласа. Това са най-съществените допълнения, които Министерският съвет прие днес като промени на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС).

Още през юни същата година Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане предложенията си за промени. Сред тях влизаше това проследяващи устройства да се слагат на лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, както и при лек режим на хора с наложени пробационни мерки - "задължителна регистрация по настоящ адрес" или "ограничения в свободното придвижване".

Междувременно станаха факт промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които предложи прокуратурата като противодействие на многото избягали подсъдими или осъдени. Затова в окончателния вариант на закона специално още преди 2 години са дописани и "обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение домашен арест".

"Ако сте с тази наложена мярка, три електронни способа ще ви следят да не напускате жилището. Първото са вече популярните "гривни", които работят на локален принцип. В дома се поставя приемник - нещо като стационарен телефон, който при отдалечаване на гривната от него подава сигнали в команден център. Той може да се настрои да работи и ако възбраната е валидна за определен времеви диапазон - примерно от 22 до 6 ч.

Второто е т. нар. гласова верификация. Всеки, спрямо когото тя се прилага, ще запише едно изречение със собствения си глас и устройство ще трябва да разпознава тембъра му.

Най-ново е следенето чрез GPS, което към тогавашната дата е монтирано само на един човек в България. Там пак на лицето се слага проследяващо устройство, но няма приемник у дома, а го следи направо глобалната позиционираща система от космоса", съобщиха от МП.

Първоначално Министерството на правосъдието обявява обществена поръчка през януари 2016 година, но в крайна сметка не се стига до възлагане. На няколко пъти срокът за подаване на оферти е удължаван, но документи подава само една фирма - Г4С (G4S) занимаваща се с охрана и системи за сигурност.

От ведомството се усъмняват в заложените параметри на поръчка, защото и преди обявяването й е имало интерес от повече от една фирма. Затова през лятото те обявиха, че ще търсят финансиране за подобен проект от Европа, а предвидените бюджетни средства ще се използват за закупуване на металдетектори в затворите.
Европейско финансиране беше намерено в началото на 2017 г., когато стана известно, че пари ще бъдат осигурени по оперативна програма "Добро управление". Стойността на проекта е за над 1.8 млн. лева, а крайният срок е февруари 2018 г.

Новото сега е "фамозните" гривни, ако изобщо някога се появят, да бъдат слагани и на затворници, освободени предсрочно.

Поредният скандал, при който държавата се разбърза с устройствата, се разрази, когато се оказа, че комисията от затвора е одобрила молбите на двама от т. нар. Група на Наглите за предсрочно условно освобождаване. В същата посока се произнесе и СГС, но в крайна сметка след вдигналия се медиен шум апелативната инстанция в София остави Любомир Димитров-Гребеца и Ивайло Евтимов-Йожи ще доизлежат наказанията си.