Парламентът прие на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат премахване на знаците, уведомяващи водачите за наличие на мобилни и стационарни камери, които заснемат шофьори нарушители. Новите текстове бяха приети единодушно от две парламентарни комисии.

В текстовете е записано още временно спиране на автомобил от движение и сваляне на регистрационните номера, ако собственикът му го е дал на човек без книжка.

165 депутати от ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти" подкрепиха промените. Гласове "против" нямаше, а 26 депутати от ДПС и "Воля" се въздържаха.

Според вносителите от ГЕРБ, когато водачите са уведомявани предварително за камерите - те намаляват скоростта само в зоната на знака и след това продължават движението си с превишена скорост. Посочва се, че по този начин се губи възпитателният ефект върху всички шофьори и се развива чувство за безнаказаност. Според статистиките на МВР в последните години основната причина за тежки катастрофи е именно превишената скорост.

Дебатът по темата продължи близо два часа. Николай Тишев (БСП) заяви, че партията е подкрепила промените в комисия и ще го направи и в зала. Той обаче изтъкна, че тези промени не решават всички проблеми по пътищата. Според Красимир Янков (БСП) обаче промените са "пожарникарски". Той постави под съмнение консенсусът, който има около тези промени.

"Един човешки живот да спасим със Закона за движение по пътищата, си заслужава да го приемем".

Това каза зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той също призна, че тези промени не са достатъчни, но изтъкна, че все пак трябва да се правят стъпки. Той призова Янков да внесе свои предложения за подобряване на законовите текстове между първо и второ четене.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" заяви, че да се слага табелка преди контролен орган е все едно данъчният закон да се спазва само в данъчните администрации. Колегата му Николай Александров изтъкна, че "българинът е достатъчно гениален", за да намери начин как да заобиколи даден законов текст. Според него обаче махането на табелите пред камерите е стъпка в правилната посока.

"Няма нормална държава в света, която да оставя гражданите свободно да се избиват по улиците. Народното събрание не може да си позволява да прави закони, които да важат само в определени участъци,. Един закон трябва да важи за всички. Законът за движение по пътищата е един от най-нарушаваните от българските граждани", заяви Александров.

Рамадан Аталай (ДПС) обяви закона за безполезен и прибързан. Според него текстовете няма да намаят жертвите или да дисциплинират шофьорите. Рецептата според Аталай е условията по пътищата да бъдат подобрени.