Половин година след провеждането на референдума, в който един от въпросите беше за въвеждане на мажоритарно гласуване, българите, които подкрепят такъв тип избирателна система, са доста намалели, сочат данните на "Галъп интърнешънъл" от национално представително изследване за месец май*.

Делът на хората, които подкрепят идеята остава голям - над 50 на сто (56%), но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди националното допитване. Негативните отговори трайно са се увеличили– от 6% през есента до 17% преди месец. Явно развилата се след референдума кампания за пояснение на потенциалните негативи на мажоритарния вот е повлияла, коментират от социологическата агенция. 

 Данните са от ежемесечните независими националнопредставителни проучвания на „Галъп интернешънъл“. Последната вълна на проучване е през май – данните се движат на трайни нива. 

Утре в парламента промените в Изборния кодекс ще бъдат разгледани на първо четене. Проектът за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура с пълно мнозинство е внесен от ГЕРБ.

Доверието в банковата система се връща

Доверието в банковата система в последните години постепенно възстановява своите стойности, след 2014 г. и фалита на КТБ. С дял от около 40% доверие, банковата система отново е една от обществените системи, в които хората най-много вярват. През 2014 г. доверието беше спаднало до 19%, а недоверието беше стигнало 60%. Сега има нормализация, твърдят от "Галъп интърнешънъл".

*Данните са от независимата от външно финансиране ежемесечната изследователска програма, позната като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“, базирана на национално представителни изследвания с извадка ~800/1000 души на възраст 18+ години. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е между ±3,0-3,5%. 
Изследването от месец май е проведено в период: 4-11 май 2017 г. сред 819 пълнолетни българи. 
Изследването от месец април е проведено в период: 31 март – 7 април 2017 г. сред 818 пълнолетни българи.