Президентът Румен Радев прие Димитър Бербатов и Луиш Фиго в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 часове преди звездния им благотворителен мач на стадион "Васил Левски" тази вечер от 20 ч.

Футболни знаменитости, повечето от които от близкото минало, ще играят едни срещу други в сборни състави, а събраните средства ще отидат за фондациите на Бербо и Фиго.

Португалецът бе удостоен с Почетен знак на президента за изключителен принос в световния спорт и за подпомагане на развитието на младите хора в сферата на образованието, спорта и социалните дейности. Бербатов също получи такъв.

"За мен е удоволствие да връча Почетния знак на президента на Луиш Фиго и на Димитър Бербатов, каза Румен Радев. - Това е скромен знак на уважение към две големи имена от световния футбол, на признание към двама изтъкнати дарители, филантропи и големи приятели на децата. Фиго е сред най-обичаните футболисти в Португалия, носител на "Златната топка", оставил ярка следа със своята игра в "Спортинг" (Лисабон), "Барселона" и "Реал" (Мадрид), но в последните години той оставя следа най-вече с дейността на своята фондация, която подкрепя деца в неравностойно положение и деца с тежки заболявания, една кауза, заслужаваща възхищение и уважение.

 

За Бербатов не знам дали има смисъл да говоря, но все пак ще напомня, че той е сред най-познатите и обичани българи по света, капитан на националния ни отбор и рекордьор по попадения с националната фланелка, с над 200 мача в английското първенство. Но Бербатов не е просто един успял спортист - той е човек с голямо сърце и дейността на неговата фондация дава шанс на много български деца да развият своя талант областта на науката, изкуството и спорта. Впечатли ме едно изречение от мотото на неговата фондация, че "няма успех без първа крачка". Бих добавил - няма успех без протегната ръка, затова благодаря и на двамата за това, че подават ръка на много деца."

Луиш Фиго каза, че за него е истинска чест да гостува в България.

"Много съм горд от тази награда от ръцете на вашия президент, заяви един от най-добрите португалски футболисти за всички времена. - Бях много изненадан, че ми връчиха тази висока награда. Тази вечер ще имаме честта и удоволствието, както и щастието, да направим това голямо събитие, което не само ще допринесе за развитието на нашите фондации, но също така ще допринесе за развитието на децата, които подкрепяме. Смятам, че когато човек има някакво занимание като спорта и в което бележи успехи, след това в живота си е много по-успешен човек и много по-добре постига целите си."

 

Бербатов също благодари на държавния глава за оказаната му чест:

"Това показва, че държавата демонстрира уважение към каузата, с която съм се заел, и искрено се надявам в бъдеще държавните институции да подкрепят талантливите деца на България, защото те в крайна сметка са нашето бъдеще. Всичко, което Луиш Фиго каза, се покрива с това как аз виждам нещата. Трябва да се протягат ръце към талантливите деца, да им се помага и точно това правим ние днес с този мач - подкрепяме наши деца, тъй като те са бъдещето на държавата ни. След нас идват те и ако хората им дават правилния пример как да се държат, как да бъдат добри хора, мисля, че бъдещето ще бъде по-светло."