Процедурата за разглеждане на въпросите от референдума не се спазва, което пречи на диалога и обсъждането им, смятат от ПП "Да, България".

В позиция към медиите днес хората на Христо Иванов настояват Народното събрание да спази прецизно описаната в Закона за прякото участие на гражданите в властта и местното самоуправление.

Референдумът за изборни промени през 2016 г не постигна нужния резултат, че да бъде задължителен, но мина 20% активност. Това означава, че той трябва да се обсъди по реда за обсъждане на национална гражданска инициатива. Такъв ред беше приложен към предишните два референдума - за АЕЦ "Белене" и за електронното гласуване, изтъкват от "Да, България".

Това ще рече, че парламентът първо трябва да разгледа конкретно резултатите от референдума и да гласува дали ще ги въвежда в закон. 

Вместо това ГЕРБ просто внесоха законопроект за въвеждане на мажоритарен вот, който вчера получи подкрепа на първо четене в правната комисия. Днес обаче се оказа, че от ДПС няма да го подкрепят в зала, гласуване, което предстои утре.

"Новото обсъждане в парламентарните комисии и в пленарната зала ще даде възможност на всички заинтересовани лица и институции да се включат в процеса. Това означава поемане на ясна и конкретна политическа отговорност пред цялото общество", отбелязват от "Да, България"

Според тях неспазването на процедурата "изкривява диалога и пречи да бъдат представени и защитени всички гледни точки по поставените въпроси."