Промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от БСП, станаха повод за разгорещени дебати в парламента. Те не бяха гласувани на първо четене заради изчерпване на пленарното време. С промените се иска преизчисляване на всички пенсии на база средния осигурителен доход за 2013 г.

БСП е последователна в политиката за преизчисляване на пенсиите, правили сме го през 2008 г. Това заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя заяви, че партията е обещала да внесе този законопроект по време на предизборната си кампания. Нинова изтъкна, че немалка част от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване и в най-голяма степен това се отнася за българските пенсионери.

"Границата на бедността за 2017 г. е 314 лв, а минималната пенсия, ако я увеличите от 1 юли, ще бъде 180 лв. Разликата я виждате. Над 1 млн. и 300 хил. пенсионери, а това е над 60 % от общия брой на пенсионерите в България, са с пенсии под границата на бедност", каза Нинова.

Според нея трябва да се започне с преизчисляване на старите пенсии.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова заяви, че безспорно трябва да се повишат доходите на българските пенсионери. Според нея обаче демагогията и популизма са изместили експертността и такива промени крият риск за пенсионната система. Ангелова смята, че предложението на БСП нарушава принципа на пенсионно-осигурителния модел.

"Мобилизирайте бившата червена номенклатура и настоящата червена олигархия да върне заграбеното от българския народ и пенсиите ще станат двойни".

Това заяви от парламентарната трибуна Спас Гърневски (ГЕРБ). Той дори изрецитира кратък стих:

"Партията вее демагогски знамената,

че е честна, социална справедлива,

но поразровиш ли и ти делата, ще видиш,

че е нагла, арогантна и особено крадлива"

Манол Генов (БСП) отговори на Гърневски, че предметът на дебатите е Кодексът за социално осигуряване, а не неговото творчество "преди или след 10 ноевмри".

"Тук говорим за социални въпроси. Говорим, че хората нямат пари да си купят дърва, нямат пари да се качат на автобуса, нямат пари за лекарства. Тази част на залата ги унищожава с грешните си решения", заяви Генов, посочвайки ГЕРБ.