Медийната компания "Инвестор.бг" е сключила договор за покупката на 90% от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ). Това става ясно от уведомление на публичното дружество.

Мажоритарен собственик на учебното заведение е Григорий Вазов, който е и ректор.

"Смисълът на тази сделка е да излезем в нова полоса в силно партньорство. Всичко си остава както е, продава се само акционерното дружество. С новите партньори ще подсилим връзката на бизнеса с образованието. Това е лъвски скок - сериозно обединение на бизнес, медии и образование, ще станем много мощна инвестиционна структура, защото зад гърба ни стоят банки, застрахователни компании, телевизиите „Блумбърг“ и „България он ер“, коментира пред Клуб Z ректорът на ВУЗФ Григорий Вазов. 

Самият университет си остава като образователна структура и ръководство. 

Сделката е сключена на 9 юни 2017 г. Според условията й фирмата придобива 63 хил. акции, които съставят 90% от капитала на ВУЗФ. Стойността на сделката не е оповестена.

"Πpeдcтoи дa ce пpeдпpиeмaт финaлни дeйcтвия и зaплaщaнe нa цeнaтa, c ĸoeтo cдeлĸaтa ce oчaĸвa дa бъдe финaлизиpaнa", ce ĸaзвa в cъoбщeниeто за покупко-продажбата.

Основни акционери в публичната компания са дружества, свързани с "Химимпорт". Най-голям дял държи "МСАТ кейбъл" (50.26%), ЦКБ също е акционер с 9.3%.

Собственик на частното учебно заведение е проф. Григорий Вазов, който е и негов ректор. Той притежаваше 95% от ВУЗФ, но вече ще е собственик на 5%. Дела си от 5% ще запази и Детелина Смилкова, която е вицепрезидент на университета.

Според пoдaдeни дaнни в Tъpгoвcĸия peгиcтъp в cъвeтa нa диpeĸтopитe нa yнивepcитeтa влизaт тpимa дyши, ĸoитo ca част от yпpaвитeлния cъвeт нa "Инвecтop.БГ" AД. Πpoмeнитe ca пoдaдeни вчepa, нo вce oщe нe ca впиcaни.

Учебното заведение функционира от 2002 г. и е първото в страната частно висше училище в областта на бизнеса, финансите, застраховането, мениджмънта и маркетинга.

За ВУЗФ това не е първият опит за привлече други акционери. Преди година общото събрание трябваше да гласува предложение за увеличаване на капитала от 70 000.лв. на 130 400 лв. чрез издаване на нови акции под условия. Книжата трябваше да бъдат изцяло придобити от "СМК България" - дружество, регистрирано в края на 2015 г. със 100 лв. капитал.