Австралия ще плати 53 млн. долара обезщетение на бежанци, държани при лоши условия в лагер на остров Манус в Папуа-Нова Гвинея, съобщиха Би Би Си и "Ройтерс".

1 905 души са били държани за различни периоди между 2012 и 2016 г. в лагера. Те заведоха дело срещу Австралия, която изпраща мигрантите, търсещи убежище там, в островната страна.

Австралийското правителство отрича обвиненията, но сключи споразумение с адвокатите на мигрантите и ще им плати общо 53 милиона щатски долара компенсация.

Австралия изпраща всички търсещи убежище на територията ѝ в лагери в Папуа-Нова Гвинея и Науру. Властите твърдят, че така предотвратяват предпиемането на опасни пътувания с лодка от мигрантите до бреговете на Австралия. Миграционната политика на страната е остро критикувана както от собствените ѝ граждани, така и от други страни и международни организации, включително ООН.

Компенсацията ще бъде разпределена между всички, минали през лагера през последните години според дължината на претоя им и болестите и нараняванията, които са претърпели, казват адвокатите на потърпевшите. Андрю Бейкър, водещият защитник на мигрантите, подчерта, че споразумението ще им помогне да "затворят тази мрачна глава от живота си".

Австралийското правителство е сключило споразумението, за да спести на данъкоплатците разходите за по-скъп процес. Министърът на миграцията Питър Дътън определи споразумението за "благоразумно".

Правителството ще плати и съдебните разноски.

Част от потърпевшите ще останат в лагера на остров Манус, докато други се завърнаха в страните си.

Маджид Камасае е един от тези, които се връщат в родината си. Иранецът казва, че е напуснал остров Манус по собствено желание, защото му е отказана адекватна медицинска грижа за тежко кожно заболяване. 

"Когато пристигнах на Манус ми конфискуваха лекарството. Всеки ден под силното слънце кожата ми беше като горяща. Белезите се влошиха и разраснаха. Изпитвах болка всяка минута, всеки ден на остров Манус", казва той в изявлението си, прочетено от адвоката му Ебъни Бирчъл.

Детайлите по споразумението ще трябва да бъдат одобрени от съда.

Австралия сключи споразумение със САЩ миналата година, според което повечето от настанените в двата лагера в Папуа-Нова Гвинея и Науру ще бъдат заселени в САЩ, а в замяна Австралия ще приеме бежанци от Централна Америка.