Еврокомисията изпрати днес уведомителни писма до Полша Унгария и Чехия, че започва процедури за нарушение срещу тях, защото не изпълняват решения на Съвета на ЕС от 2015 година за преместване на 160 000 нелегални мигранти с право на международна закрила от Гърция и Италия в 23 останали държави от ЕС.

"Става въпрос за спазване на европейското законодателство, а не за санкции", каза от трибуната на Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

От визираните страни Унгария оспорва решенията за релокацията в Съда на ЕС. Тя претендира, че надвишават полето на компетентност на ЕС и че дават на комисията правомощия, които тя няма по договор.  Съдът още не се е произнесъл.

В момента комисията води общо 137 процедури за нарушение срещу 27 държави, каза Юнкер.

 Чешки медии цитираха комисарката на своята страна Вера Йоурова, която отговаря за правосъдието, да критикува решението на комисията за процедурите и да казва, че тя не е участвала при вземането му. 

Говорител на комисията отклони репортерски настоявания да коментира случая с обяснението, че Колегиумът на комисарите взема решенията си с единодушие.