"Няма кандидати вече за катаджии и митничари, не може да попълним бройките. Сиреч, колкото повече в борбата с контрабандата сме успешни, толкова най-търсени преди години професии, които се уреждаха с връзки, сега не могат да съберат кандидати. Ето, Радев (вътрешният министър Валентин Радев - б.р.) да каже за КАТ колко са."

Това заявава пред министрите си преди редовното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов. Това става малко след новината, че в съвместна акция на прокуратурата, ДАНС и ГДБОП са арестувани 23-има души, след които цяла смяна митничари на КПП "Кулата".

 
Министър Радев потвърждава "заключението" на Борисов, че откакто се работело за пресичане на контрабандата и по правила, мераклиите да работят в КАТ намалели - особено с въведжадено на заснемане на проверките, които се правят на шофьори.

По адрес на митниците и новината за новата портия арести, Борисов казва:

"Продължават със схемите; мине не мине месец – арести. Отделно - двойно претоварени ТИР-ове, след това чупят пътищата, а виждате какви пари се събират на ден. Няма да ги оставим на мира! Куп мерки сме набелязали с Емил Караниколов, с Министерството на финансите, на вътрешните работи, с Института по метрология, Агенцията по метрология, данъчните. Вече има нова наредба. Законът трябва на 15-и да е качен на сайта. Нов софтуер, който да гарантира да не се манипулират показанията. От всички КПП-та изнасяме видеонаблюдението в контрабандния център; там, където се саботира, доподменяме за още по-голяма регистрация с камери, GPS системи... Така че, по темата контрабанда, по тези схеми или ще надделем или само можем да си приказваме на тази тема."

Не става съвсем ясно какъв е този нов законопроект, но се разбира, че битката с контрабандата ще се изнесе в нов център, явно обединен.

Борисов открито критикува бившия служебен министър на финансите Кирил Ананиев, който от години, а и в момента е зам.-министър на финансите - тоест заместник и на Владислав Горанов:

"Днес вече мога да ви кажа, че в двата месеца на служебното правителство, когато министър беше Ананиев, приходите бяха със стотина милиона надолу. Днес вече агенциите, Министерството на финансите докладват, че отново сме свили контрабандата и това са докладите, които идват от независимите проверяващи системи".

Премиерът съобщава още, че в петък министри и кметове започват разговори за кадастрите на общините. Ще се търси вариант за облекчение на 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пък е "инструктирана" да се направи проверка и реорганизация на консулските служби на България, след като миналата седмица имаше опашки в консулството в Лондон. 

"Те затова са създадени консулските служби – да оказват съдействие на нашите сънародници, които имат нужда на място, в чуждата държава да им помогнат, а не да ги превръщат в заложници, да седят на с часове на опашки и да хабят нерви. Не служителят в консулската служба, а гражданинът, който е отишъл там, е нашият приоритет. И този начин на мислене ще се промени", казва още Борисов.