Турският депутат Енис Бербероглу бе осъден на 25 години затвор за предоставяне на поверителна информация на вестник, съобщи в. "Гардиън".

Законодателят от Републиканската народна партия е първият, осъден на затвор, след като парламентът в югоизточната ни съседка премахна имунитета на народните представители. 

Бербероглу бе обвинен и признат за виновен за това, че е дал на опозиционен вестник видео, което показва как турското разузнаване изнася камиони с оръжия към Сирия.

Опозиционният вестник "Джумхюриет" публикува през май 2015 г. репортаж по темата. Разбира се, властите отрекоха да са изнасяли оръжия към разкъсваната от война турска съседка, като заявиха, че камионите били натоварени с хуманитарна помощ за турската диаспора в Сирия.

Според зам.-председателя на републиканците Енгин Алтай това решение има за цел да сплаши противниците на управляващите.

"Това е заплаха за опозицията. Това е заплаха за всички, които не са доволни от Партията за справедливост и развитие", заяви той.

Според него това е знак, че съдебната система в страната е управлявана от Едоган.

Самият турски президент обвини журналистите от "Джумхюриет", че уронват международната репутация на Турция и обеща, че главният редактор на вестника "ще плати тежка цена".