Разследване за възпрепятстване на правосъдието е започнал срещу Тръмп специалният прокурор Робърт Мълър. Бившият шеф на ФБР бе назначен начело на екип, който разследва руската намеса в президентските избори в САЩ през миналата година.

Според "Вашингтон пост", който публикува новината, Мълър вече е разпитал петима души, като се очаква до края на седмицата да свидетелстват още Даниел Коутс - настоящ директор на националното разузнаване, и Майк Роджърс - шеф на Агенция за национална сигурност.

За момента не е известно колко още хора са дали показания пред ФБР и колко още ще го направят. Източниците на вестника обаче издават, че освен за възпрепятстване на правосъдието Мълър разследва Тръмп и за вероятни финансови злоупотреби, извършени от сътрудниците му.

През миналата седмица бившият директор на ФБР Джеймс Коми изрази увереност пред Конгреса, че Тръмп го е уволнил, за да подкопае „руското“ разследване на агенцията.

„Имам нужда от лоялност, очаквам лоялност“ и „Надявам се, че ще можете да намерите някакъв начин да спрете това, да оставите Флин. Той е добър човек“, бяха двете ключови изречения на Доналд Тръмп в разговорите му с Джеймс Коми, който ги потвърди в писмена декларация пред Конгреса и показания под клетва в сенатската комисия.

Правният екип на американския президент веднага отхвърли изнесеното във "Вашингтон пост".

"Изтичането на информация от ФБР за президента е скандално, непростимо и незаконно", заяви Марк Корало, говорител на юристите на Тръмп.

Самият президент няколко пъти заяви, че не е оказвал натиск върху Коми, нито е имал връзки с руснаци от Кремъл.

Ако бъде доказано, че милиардерът е притискал бившия началник на ФБР да спре разследването срещу генерал Майкъл Флин, то това със сигурност е "възпрепятстване на правосъдието". Тази квалификация е вече много силен аргумент и абсолютно основание за започване на процедура в Конгреса за отстраняване на президента Тръмп от длъжност.