Министърката на правосъдието Цецка Цачева обяви, че ще подаде оставка, но ако тя бъде поискана от премиера Бойко Борисов. Реакцията й преди днешното заседание на пленума на Висшия съдебен съвет, предадена от БНР, бе по повод писмото от 16 уважавани юристи, които поискаха тя да се оттегли от поста си заради телевизионно интервю. Според тях в него Цачева препоръчва на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов да се кандидатира за депутат, щом иска промени в законодателството.

Според Цачева, цитирана от БНР, думите й по адрес на Лозан Панов са били извадени от контекст и реплика към г-н Панов да се кандидатира за депутат не е имало.

Министърката обаче заяви, че юристите, поискали оставката й, са изключително уважавани от нея (сред тях са Здравка Калайджиева - бивш български съдия в ЕСПЧ в Старсбург, доц. Кристиян Таков, адвокат Ина Лулчева, б.р.).

Затова Цачева ще ги покани на среща на тема "Конкретни законодателни предложения".

Освен това е готова да приеме и да говори с всички магистрати, които търсят такава среща с нея.

 

А ако искате да чуете сами дали "преводът" на думите на Цачева, че препоръчва на Лозан Панов да се кандидатира за депутат, ако иска законодателни или конституционни промени, е изваден от контекст - ето видеото от участието й в предаването "Тази сутрин" на бТВ от 12 юни. Частта с коментара на министърката за председателя на ВКС и идеите му за извеждане на прокуратурата от съдебната власт е на 9-ата минута и 20-ата секунда от записа:
 
 
А точният цитат е:
"Прокуратурата е там, където българската конституция и законите са й отредили мястото. Ако някой желае тези правила да бъдат променени - нека се заяви като кандидат или присъстващ в законодателната власт, но в момента съдебната система, съдебната власт, съдебната система, тримата големи са призвани да организират прилагането на законите - всеки в неговата сфера. Добре е и е полезно всеки да има поглед и в другата структура, но преди всичко трябва да бъдем самокритични в звената, които ние ръководим. Ако г-н Панов счита, че в касационния съд, в съдилищата всичко е наред, едва тогава би могъл да дава мнение по отношение на други структури..."