След като миналия четвъртък ВСС отхвърли искането за нова проверка на Лозан Панов – този път на договори от 2015 г. до сега, сключени в неговия мандат начело на Върховния касационен съд, днес настояването бе подновено. И в крайна сметка с учудващо единодушие от 20 „за“ кадровиците разпоредиха одит на тези договори, пише "Де факто". Отказана бе обаче сходна проверка в другия върховен съд - ВАС, и в прокуратурата.

Самият Лозан Панов не присъстваше на заседанието.

Рестартът дойде по искане на Димитър Узунов като шеф на бюджетната комисия на съвета, горещо подкрепено от Галя Георгиева. Те двамата настояваха за проверката и миналия път.

А днес не представиха нови данни - ставаше дума за същите сигнали от финансовия директор на ВКС, който е пред съкращение, дали има неправомерно разходване на средства за отделен „ресторантьорски“ софтуер в почивната база на съда в Лозенец, поръчките за гориво за служебните автомобили и покупката на звукозаписна техника за 6 зали. Твърденията за нередности миналия четвъртък бяха категорично опровергани от главния счетоводител на ВКС, която каза, че няма как в ресторанта на базата да се води счетоводство със софтуера на съда - и че същите продукти ползват и другите "стопани" на почивни бази - ВАС и прокуратурата.

Днес обаче Димитър Узунов обяви, че като има такива сигнали, те не можело да се подминават.

Тогава Калин Калпакчиев предложи освен върху използваните счетоводни продукти в почивната база на ВКС в Лозенец проверката да се разпростре и върху станциите на ВАС и на държавното обвинение.

Галя Георгиева твърдо се възпротиви:

„Никой не бива да бърка авторитета на ВКС като институция с неговия председател. Няма да приема предложенията за разширяване. Мотивите са сериозни, касаят сериозни пропуски при управлението на бюджетните средства във ВКС, където председателят нарушава лимитите, определени от ВСС. И си позволява да изземва функциите, възложени по закон на съвета – например без съгласие на комисията по управление на собствеността беше заел бившата кола на един от зам.-председателите на ВКС на районен съд!“

Не беше съгласен и Димитър Узунов.

Тук Юлия Ковачева и Соня Найденова казаха, че този път ще подкрепят искането за одит във ВКС, но с различни мотиви. Найденова изтъкна, че по вина на самата дирекция на ВСС такъв вътрешен одит не е извършван скоро във Върховния касационен съд. А Ковачева каза, че ще подкрепи, за да се спрат спекулациите, че някой се оитва нещо да прикрие, допълва правният сайт.

С 15 срещу 6 гласа обаче мнозинството в съвета категорично отказа проверка на счетоводното отчитане в почивните бази на ВАС и на прокуратурата.

По чисто "съвпадение" срещу Лозан Панов вече имаше проверка за назначенията му на съдебна администрация - по сигнал на няколко съкратени служители, докато той домакинстваше на румънската антикорупционна прокурорка Лаура Кьовеши.

Срещу него има и поне два други сигнала до ВСС - от известните с принципността и чистоплътността си тв "Канал 3" и главния редактор на "Блиц" Ивайло Крачунов. По информация на "Дневник" общо 61 публикации, предимно в медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, са били обект на проверка от ВСС след сигнали.

Лозан Панов е проверяван и заради публикации с най-разнородни твърдения - като това че е получил поздравителен есемес от адвоката Иван Тодоров за Рождество Христово, за имотите му, за връзките му с политици (преписката за това е била прекратена още от старата комиися), за произнесената от него реч "Не на страха" на тържественото честване на 135-годишнината от създаването на Върховния съд, че съдържала политически елементи, като обвинителният тон за това беше зададен от мнозинството около главния прокурор Сотир Цацаров и от самия него.

Както Клуб Z писа, за да се стигне до сегашната проверка, жалбоподателят е бил връщан "на бис" - докато дойде Галя Георгиева на заседанието на комисията, пред която той да даде сведения - нищо че тя не е неин член.

Проверката бе образувана, докато Панов се среща с мисията на Европейската комисия в съседната сграда ана Националния институт на правосъдието.