"Катастрофа, дебнеща зад ъгъла." Така архитектът и противопожарен експерт Сам Уеб описа стотици жилищни сгради във Великобритания след пожара в Гренфъл тауър в Лондон, който отне живота на поне 17 души и остави стотици на улицата.

"Все още облицоваме следвоенни високи сгради със силно запалими материали и ги оставяме без противопожарни системи, а когато изгорят, сме изненадани", казва той.

Експерти смятат, че изолацията на жилищната сграда в Лондон е вероятната причина за пожара.

Външната изолация на сградата, направена през 2015 г., има вътрешност от пластмаса вместо от огнеупорен материал, твърди Би Би Си. Сгради с подобна изолация във Франция, Австралия и ОАЕ също са засегнати от пожари през последните години. Експерти коментират пред Би Би Си, че изолация със сърцевина от полиетилен не е достатъчно устойчива на пожари. Производителят на изолацията предлага и друг вариант - минерални изолационни плочи, които специалистите определят категорично като по-сигурни.

Кристофър Майърс, изпълнителен директор на архитектурна фирма, коментира пред Би Би Си, че материалът, от който е изработена изолацията, има огромно значение. 

"Трябва да бъде отделено внимание на изолацията, защото на снимките видяхме, че гори външната част на сградата."

Фирмата, извършила ремонта през 2015 г., твърди, че всички противопожарни изисквания са изпълнени. По време на ремонта местна гражданска организация непрекъснато предупреждава за увеличения риск от пожари, но твърденията им не са взети под внимание, твърди Би Би Си.

Мат Рак, генерален секретар на Съюза на пожарникарите, смята, че хората, които живеят в сградата, имат право да знаят дали изолацията е причината за пожара, който отне живота на близките им и ги остави на улицата. Той призова за "задълбочено разследване" и добави, че жилищните сгради във Великобритания по принцип са проектирани да не допускат разпространение на пожари и да ги ограничават до един етаж или апартамент.

Жителите на сградата са били предупредени наскоро, че в случай на пожар трябва да останат в апартаментите си. Рак обаче казва:

"Ако по време на ремонта огнеупорните стени, врати и тавани са компрометирани, този съвет става безсмислен. Това не бива да се случва, това е най-ужасният аспект на този инцидент."

Сам Уеб е проучил стотици жилищни сгради през 90-те години на ХХ век и в доклада си до вътрешното министерство е разкрил, че повече от половината не отговарят на основни противопожарни изисквания.

"Открихме сериозни пропуски в безопасността, но ни казаха, че нищо не може да бъде направено, защото много хора биха останали на улицата.

Не мисля, че строителните фирми разбират как се разпространява пожар в жилищна сграда и колко опасно може да бъде това."

Уеб е съветник на адвокатите на семействата, пострадали при предишен голям пожар в жилищна сграда в британската столица. През юли 2009 г. пламъци обхващат Лаканал хаус, 14-етажен блок, построен през 1958 г. в Източен Лондон. При инцидента са загинали шестима души, включително деца.

Разследването тогава разкрива, че огънят се е разпространил много бързо и е хванал жителите в капан. Както и при Гренфъл тауър официалният съвет е бил хората да останат в домовете си в случай на пожар. Разследващите откриват, че при скорошни ремонти е премахнат огнеупорният материал между апартаментите, което е позволило на огъня да обхване бързо сградата. Проблемът не е открит при инспекциите на общинския съвет, който е осъден на 570 000 лири глоба заради небрежност.

Пожарната безопасност на сградите във Великобритания се регулира от правилник за строителната дейност, който не е променян от 2006 г. След пожара през 2009 г. експерти и гражани призовават за преразглеждането му, за да се намали рискът от бъдещи инциденти, тъй като поне 4000 жилищни сгради остават предмет на остарели регулации.

Арнолд Тарлинг, експерт по противопожарна безопасност, коментира пред "Гардиън", че ключова в случая е изолацията, която се използва при следвоенното строителство.

"Проблемът е, че според строителните регулации само повърхността на изолацията трябва да бъде огнеупорна. Вътрешността не е и точно това е спомогнало за бързото разпространяване на пожара."

Джим Глокинг, технически директор на Противопожарната асоциация, смята, че стандартите трябва да се преразгледат. Той отбелязва също, че британските регулации се фокусират върху евакуацията на хората, преди една сграда да се срути, но не и върху предотвратяването на това.

"Регулациите ни по принцип са много добри при осигуряване на безопасността на хората, но те работят с презумпцията, че пожарите винаги започват вътре в сградите и се цели ограничаване на огъня в рамките на стаята, където започва. Тези мерки не са адекватни при пожари, които започват отвън или се разпространяват по външните стени, както, изглежда, се е случило в Гренфъл тауър."