Президентът Румен Радев не смята, че е негово задължение да се занимава с определенето на избирателните райони при мажоритарна избирателна система.  Той обяви, че е категорично против той да се занимава с това.

Радев коментира темата във Варна, където е на посещение. 

Изказването му е след твърдения от ГЕРБ, че президентската администрация ще трябва да определи новите избирателни райони. 

Президентът коментира и темата с оставката на своя съветник Пламен Узунов - в смисъл, че не той не трябва да подава оставка. Казусът възникна, след като се появиха снимки на бившия вътрешен министър в служебното правителство, на които той е с хитлеристки мустаци и прави съответния поздрав. Узунов обясни, че снимките са от 2003 г. от новогодишно тържество. Били свързани с маскарад, каза той, като се аргументира защо няма да подава оставка.

„Абсурдно е окарикатуряването на Хитлер да бъде приравнявано с флирта с нацизма”, каза днес Радев в защита на члена на своята администрация. Той припомни, че на 9 май е излязъл със становище и е почел победата над нацизма.

„Тези политици, които сега искат оставката на Узунов, и то с манипулативни аргументи, тогава се направиха, че такава дата не съществува”, коментира държавният глава.

Той не пропусна да коментира подробно и темата за модернизацията на армията.

"Модернизация на армията не означава подмяна на едни оръжия с нови по-съвременни такива. Включва и подмяна на нормативната база и нейното усъвършенстване, организационни промени и грижа за хората", заяви Радев. Според него най-важното е осигуряване на условия за пълноценна подготовка, която да гарантира безопасност, запазване на здравето и живота на военнослужещите и генериране на необходимите бойни способности.

„Нашите летци летят много, много пъти под минималните санитарни стандарти, установени в НАТО. Трябва да направим така, че да гарантираме на тези момчета да могат да изпълняват своята професия при едни добри условия за безопасност”, посочи президентът.

Тепърва ще бъдат развивани двата проекта, приети от парламента през юни миналата година – за изтребителите и за многофункционалните модулни патрулни кораби, посочи Радев. По думите му тези два проекта, особено за корабите, трябва да се развиват с участието на българската отбранителна индустрия. Това означава морската индустрия, концентрирана във Варна, да има своето по-нататъшно развитие.

По-късно върховният главнокомандващ на въоръжените сили посети двамата пилоти, ранени при инцидента с хеликоптер "Пантер".