С едва 7 гласа "против" и масово "въздържание" от ясна позиция на 108 депутати от управляващото мнозинство на ГЕРБ и "Обединените патриоти" парламентът отхвърли предложението на БСП за преизчисление на пенсиите.

Левицата предлагаше промени в Кодекса за социално осигуряване, според които всички пенсии, отпуснати до 2012 г., да се преизчислят спрямо осигурителния доход за 2013 г. Според социалистите това е мярка за подпомагане на пенсионерите с най-ниски доходи. От преизчислението биха се възползвали около 62% от настоящите пенсионери, изчислиха още от левицата. 

За последен път подобно преизчисление на т. нар. стари пенсии е правено през 2008 г. 

Подкрепа за предложението на левицата дойде от ДПС и депутати от "Воля". Бившият социален министър и специалист в социалната сфера д-р Хасан Адемов, който е начело на ресорната комисия, припомни от трибуната, че "Обединените патриоти" сега не подкрепят предложение за пенсиите, което е по-малко крайно от тяхното собствено, направено в предишния парламент.

При гласуването на бюджета за държавното обществено осигуряване в края на ноември 2016 г. патриотите, тогава подкрепящи втория кабинет на Бойко Борисов, предложиха или минимална пенсия от 300 лв., или преизчисление на всички отпуснати до момента пенсии (а не само тези до 2012 г. - б.р.) с осигурителния доход за 2013 г. Идеята им бе повишението на парите за възрастните хора да влезе в сила от средата на тази година. Тогава от ГЕРБ отхвърлиха идеята, а премиерът Бойко Борисов по-късно обяви, че е подал оставка като премиер и заради това, че от Патриотичния фронт са поставили като условие за подкрепата си бюджета за пенсии.

Сега от ГЕРБ отново са против въпреки вота "въздържал се", но се оказа, че бидейки във властта, и от "Обединените партиоти" не подкрепят предложението на БСП, въпреки че то е подобно на собственото им от края на 2016-а. От репликите им в залата не се разбра конкретно защо.

Дебатите, по традиция вече в 44-тия парламент, не бяха по същество, а на тема "комунизъм, социализъм, преход и кой е докарал пенсионерите до настоящото дередже". Инициатор на тази посока на разговора бяха депутати от ГЕРБ и коалиционният им партньор, докато от БСП се опитваха да обяснят как повишението на пенсиите е предизборно обещание на управляващата в момента коалиция и те не го спазват.

Стигна се дори дотам, че патриотът проф. Станислав Станилов от "Атака" и Валери Жаблянов от БСП да спорят социалисти ли са в червената партия или "социални либерали", както ги нарече Станилов. По думите му левицата не била социалистическа, откакто е "предала премиера и председателя си Жан Виденов" и е приела" черното петно плосък данък". Не стана ясно как "Обединените патриоти" ще пазят въпросното "черно петно", възприето и от ГЕРБ, заедно с обещанието на управляващата коалиция, че данъците няма да се пипат в посока нагоре.