Републиканците не го поставят задължително в тези рамки, но законът за санкциите, които Сенатът прие с огромно мнозинство в сряда, представлява отнемане на властта от Белия дом по отношение на американско-руската политика. Езикът на санкциите, който сенаторите и от двете партии гласуваха като допълнение към проектозакона за санкциите срещу Ирак, предстои да мине през Камарата на представителите, но ако мине, той ще проправи пътя пред Конгреса към по-голям контрол върху нестабилните отношения с Русия. И също така може да даде възможност на законодателната власт да получи още повече власт в други аспекти на външната политика.

На фона на отклоняването със съвсем малко гласове на законопроекта на Сената за блокиране на продажба на оръжие за Саудитска Арабия - ключова сделка за президента Доналд Тръмп при посещението му там миналия месец - и в разгара на разследването на възможни връзки на предизборния щаб на Тръмп с Русия, стъпката трудно може да не бъде смятана за сигнал към Белия дом, че сенаторите са твърде притеснени от близостта на администрацията с един чужд вожд, най-вече руския президент Владимир Путин.

"Законопроектът трябва да бъде силно послание към Тръмп и Белия дом, че опасенията, че той може да отслаби или вдигне санкциите срещу Русия, е и на двете партии - такова, каквото Сенатът няма да игнорира", заяви в сряда лидерът на демократите Чък Шумър.

Ако това стане закон, на президента ще бъде много по-трудно да опита смекчаване на санкциите срещу Русия, каквото се твърди, че щабът му е обсъждал с руски представители преди встъпването му в длъжност. Тези, а вероятно и други дискусии, вкараха Белият дом в обяснителен режим.

Двама сенатори републиканци - Боб Коркър и Майк Крейпо, изтъкнаха пред журналисти във вторник, че проектозаконът за санкциите срещу Русия, за чието договаряне те са допринесли, дава на президента значителна гъвкавост при прилагането на политиката му към Русия. Но Коркър също така потвърди, че предложението ще върже ръцете на Белия дом по отношение на Москва на редица равнища. И той ще позволи на Конгреса да блокира президента, когато той иска да отмени някои санкции срещу Русия, които конгресмените желаят да запазят. По същия начин Сенатът се опита (но не му стигнаха малко гласове) да направи с продажбата на оръжие за Саудитска Арабия.

Сенаторът републиканец Джон Маккейн - един от хората, настояващи най-много за по-строги санкции срещу Русия, се съгласи в сряда след поправката, гласувана от Сената, че това ще даде на Конгреса значително по-голям контрол върху външната политика.

"Ето защо моите хора се ангажираха толкова здраво при изготвянето на поправката", сподели той пред "Нюзуик" и допълни, че е един от законодателите, които са твърдо за ограничаване на свободата на действие на Белия дом.

Той не е единственият републиканец, изразил открито несъгласието си с Тръмп за Русия. лидерът на сенатското мнозинство Мич Макконъл и сенаторът от Флорида Марко Рубио, както и други хора, неколкократно настояха за по-твърда линия към Москва.

Един от най-ефикасните начини, по които проектозаконът на Сената за санкциите ще върже ръцете на Тръмп, е промяната на езика на закона от 2014 г., санкциониращ руснаците, замесени в дестабилизирането на Украйна, както и други вредни фигури. Ако оригиналният закон дава на президента опцията да налага санкции на такива лица, новият език ще нарежда президентът да го прави. Той ще позволи на главнокомандващия да отмени санкциите, ако може да се докаже, че това съответства на националните интереси на САЩ, и има доказателства, че Русия работи за разрешаването на украинския конфликт. Летвата е твърде висока.

Това ще превърне в закон и редица санкционни политики срещу Русия, обявени от Белия дом при Обама. Той като тези политики са инициирани във вид на укази, те могат да бъдат отменени от всеки следващ президент, независимо от Конгреса. Поправката ще направи много по-трудно отменянето на тези политики. Тя ще задължи президента да налага нови икономически и свързани с отбраната санкции на руски компании като наказание за хакерските атаки по време на изборите в САЩ и нарушаването на човешките права.

Предложението за нови санкции срещу Русия ще позволи на Конгреса и да разглрежда всяко предложение на президента за вдигане на канкциите срещу Русия, преди то да влезе в сила. И ако Конгресът не одобри стъпката, той може да блокира действията на Белия дом. Тогава президентът може да наложи вето на решението на Конгреса, което законодателите ще трябва да отхвърлят. Но това ще прибави още един обръч, през който Тръмп ще трябва да мине, ако иска да отслаби санкциите срещу Москва.

Някои водещи републиканци вече говорят за опит за добавяне на подобни положения към други санкционни закони, които биха дали на Конгреса повече власт върху прилагането им (и да подкопаят още повече Белия дом).

"Имаме намерението да използваме този модел на преразглеждане на всички санкционни режими, а моето намерение е да работя за прилагането му към Иран", каза пред Сената във вторник Майк Крейпо - председател на Комисията за банките

От контролираната от републиканците Камара на представителите ще зависи дали Конгресът ще успее да наложи ограничения на Тръмп и Русия. Двупартийна група от конгресмени внесе проектозакон, който, подобно на сенатската поправка, дава на Конгреса правомощията да гласува против всяка стъпка на президента за облекчаване на санкциите срещу Русия, както и резолюция, осъждаща руската намеса в изборите. И поне някои основни играчи се изказаха в полза на закона.

"Надяваме се и на двете мерки, - заяви на изслушване на 25 май Ед Ройс, председател на Комисията по външните отношения в Камарата на представителите. - И ние работим за осигуряването на двупартийна подкрепа и за двете стъпки."

----

* Авторката е политически кореспондент на сп. "Нюзуик", където е публикувана статията.