ДСБ носят отговорността да бъдат в следващия парламент към голямата група от българското общество, които останаха непредставени в настоящия. Това заяви новият лидер на партията Атанас Атанасов в ефира на БНТ.

"Задължително ще бъдем", подчерта той. "Партията иска да бъдем мотор за създаване на истинска алтернатива на сегашното порочно управление."

Според Атанасов Реформаторският блок се е компрометирал в момента, в който част от хората са станали патерица на кабинета "Борисов-2".

"Всяка една от тези партии трябва да определи своето отношение към правителството на Борисов. Ако те осмислят своята грешка..," каза той. "Аз имам много добро отношение към моите приятели от СДС. Те решиха да преизберат Лукарски за лидер, добре. Но не чух те опозиция ли са на правителството на Борисов. Хората това искат да чуят."

И обясни, че в момента според новите правила в ДСБ ръководството ще трябва да пита Националното събрание, преди да влезе в коалиция.

"Искам нещо важно да подчертая. Всички упреци за това, че се е провалило правителството Борисов-2 бяха хвърлени върху депутатите от ДСБ и гражданската квота. А действията на Борисов?", каза той.

Атанасов оцени последния доклад на Радан Кънев като лидер в оставка като "изключително коректен, честен и откровен, с признаване на нашите грешки, тоест нереализирани цели". И отбеляза, че той е ценно четиво за всеки студент по политология. 

На въпрос какъв лидер ще бъде, генералът отговори:

"Лидерът не е знамето, лидерът е този, който носи знамето. Горд съм, че бях избран за знаменосец."