Преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз започват в понеделник.

Британското правителство съобщи, че след обсъждания на техническо ниво страните са се съгласили първият кръг на разговорите да започне на 19 юни 2017 г. - почти година след британския референдум за членството на страната в ЕС.

“Дейвид Дейвис, държавен секретар за напускане на Европейския съюз и Мишел Барние, главен преговарящ на Европейската комисия, се споразумяха днес да започнат преговорите по чл. 50 в понеделник на 19 юни", казват в официално съобщение двамата.

Правителството на министър-председателката Тереза Мей се придържа към предварителния график, въпреки че на предсрочните избори на 8 юни изгуби мнозинството си в парламента, което го поставя в по-слаба позиция от преди.

Член 50 от Лисабонския договор определя срок от две години за приключването на преговорите. Те се броят от датата, в която желаещата да напусне държава е подала официална молба за това. Великобритания го направи на 29 март т.г., следователно датата на напускането ѝ трябва да бъде 29 март 2019 година.

ЕС иска първата фаза на преговорите по условията на развода да приключат до тази есен, а 2018 г. и началото на 2019 г. да бъдат посветени на разговори по рамката на бъдещите отношения на между ЕС и Обединеното кралство и на ратификацията на очакваното споразумение.