Днес Симеон Сакскобургготски става на 80 години. Раждането му на 16 юни 1937 г. като дълго чакания наследник на цар Борис III е било национален празник. Само на 6 години Симеон, който е родственик с всички европейски кралски фамилии, става последният български цар. Царуването му продължава до 1946 г., когато на референдум България е обявена за република.

Почти целият живот на Симеон Сакскобургготски минава в емиграция, най-вече в Испания. Присъствието му в българската политика започва да се усеща веднага след 1989 г. Първоначално той дава няколко интервюта, а през 1996 г. се връща за пръв път в България, като посрещането му е като на истински цар. 5 години по-късно Симеон се връща в българската политика, основавайки своята партия НДСВ. Царската партия печели 120 мандата в парламента, Симеон става премиер, като прави коалиция с ДПС.

За правителството на Симеон Сакскобургготски, както и за следващото правителство на тройната коалиция, в което НДСВ е коалиционен партньор, оценките продължават да се противоречиви. От една страна, в този период България изживява най-добрите си години от икономическа гледна точка след 1989 г. Все още обаче се спори доколко това е заслуга на правителството и доколко плод на добра международна конюнктура. Факт е също така, че в този период България стана официално член на ЕС и НАТО. Както изчисли неговият външен министър Соломон Паси пред бТВ днес, тези два национални приоритета са реализирани средноаритметично за 797 работни дни. А Симеон и до днес се помни с прочутите си 800 дни.

"Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви", каза Симеон преди изборите през 2001 г. в известната си реч от 6 април.

И огромна част от българския народ му повярва.

Предположението на Паси, че един ден историците може би ще наричат този период "златния Симеонов век", е твърде пресилено. Факт е, че присъствието на Симеон в българската политика спомогна за формалното присъединяване на България към ЕС и НАТО. Всички водещи западни политици, включително американският президент Джордж Буш, го гледаха със страхопочитание на различни международни форуми. Според сполучливото обобщение на проф. Андрей Пантев "в сравнение със Симеон членовете на Камарата на лордовете във Великобритания са селяци".

Факт е обаче също така, че именно в този период олигархичното задкулисие окончателно се окупира във властта. Достатъчно е само да се отбележи, че и Бойко Борисов, и Делян Пеевски започнаха политическите си кариери от НДСВ. България все още не успява да стане реален член на ЕС. Правосъдната ни система продължава да е под европейско наблюдение, а влизането в Шенген и еврозоната е отложено за далечно бъдеще. И проблемите, с които и до днес не успяваме да се справим, бяха заложени точно когато Симеон бе във властта. Преди правителството на НДСВ България изпреварваше Румъния в своето европейско развитие, докато сега ситуацията е точно обратната.

Сакскобургготската фамилия като цяло няма положителен имидж в българската история. Фердинанд има заслуги за изграждането на модерна България. Но има заслуги и за това, че България не успя да реализира своя национален идеал. Вярно, цар Борис III остава в спомените на българите като добрия цар, който е бил загрижен за народа си. Симеон обаче като че ли по-скоро прилича повече на дядо си.