Театърът с мажоритарното гласуване приключи по очакван начин, но все пак: защо привържениците му постоянно твърдят, че така ще са по-важни личните качества на кандидатите?

При всички разновидности на тези системи има свръх-представителство на две, максимум три големи партии, каквито и качества да имат кандидатите на останалите. Вижте Обединеното кралство, Франция. Дори и в България на изборите за НС през 2009 г мажоритарните мандати бяха спечелени само от ГЕРБ и ДПС в съотношение 86%/14%.

Независимо от системата, похитителите на нашата държава гонят, сравнително успешно, една визия: неграмотно и икономически зависимо население; умните и изискващите - встрани от властта и държавните парични потоци или в чужбина, като са толкова отворени; бутафорни институции, населени с хора без морален компас; еврофондовете да текат, но иначе ЕС да не ни се бърка; и източните императори да са хепи (най-добре, разбира се, и САЩ).

Остава един проблем - че няма кой да работи, но той може да се реши с внос на хора без политически права. Да, елементаризирам, но в някои отношения почваме да изпускаме нещата.

Коментарът е от профила на Трайчо Трайков във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.