При проверка на амбулаторните дневници на 38-о училище в София е установено, че през май е имало два случая на деца с фрактури по време на учебни занятия, за които образователното министерство не е било информирано. Това каза пред бТВ експертът от министерството Румен Вангелов.

Родителите на ученици изразиха недоволство от липсата на наказания след инцидентите с насилие в училището. На 9 май седмокласник преби петокласник заради спор, като пострадалото момче прекара три дни в болница. След инцидента родители се възмутиха от действията на директорката на училището Виолета Игова и я обвиниха в опит за прикриване случая.

Министерството на образованието и науката извърши проверка на училището и стигна до заключението, че ръководството е неглижирало проявите на агресия и не е подало сигнал до съответните институции.

"Констатирани бяха нарушения при организацията на целия учебен процес и преди всичко при задълженията на директорката по прилагане на механизма за противодействие на училищния тормоз, както и занижен контрол", обясни Вангелов.

И допълни, че има заповед на министъра, според която подобни инциденти трябва да се докладват в срок от 1 час. Според Вангелов началникът на Регионалното управление по образованието в София трябва да вземе решението дали Игова да бъде наказана.

Според Стефка Йорданова, която е майка на пострадалия петокласник, ситуацията се влошава и няма ефективни наказания.

Други родители също посочиха, че не получават отговор на въпросите си. Според тях агресията в училището се предизвиква от определена група седмокласници, с които и преди имало проблеми.

"Тази група е поощрявана и е нормално да продължава да действа по същия начин. Това ръководство е позволило да се чувства безнаказана, а сега отново чуваме, че няма да се вземат конкретни мерки", коментираха те.

Родители отново споменаха и името на сина на президента Румен Радев, които според тях не е участвал, но е присъствал.

Директорката не бе открита за коментар.