Български фирми масово нарушават стандарта за опаковките на българско кисело мляко. Продават го в кофички, които не са позволени по Българския държавен стандарт.

Те са от решаващо значение, тъй като млякото се излива в тях при висока температура и именно там става част от ферментацията на продукта. 

Стандартът предвижда три вида кисело мляко по БДС - стъкло, керамика и полистиринови кофички.

Производителите обаче често използват полипропилен за кофичките, означен със знак РР, който не е разрешен. Причината е прозаична - по-евтино е. 

Европейското законодателство вече позволява включването на нови опаковки.

Днес в Българския институт по стандартизация ще се състои общественото обсъждане на изменение в БДС за киселото мляко, което да разреши промяна в съотношението на двата основни щама в млякото и облекчения в изискванията за опаковките. 

Министерството на земеделието и храните вече обяви, че е против измененията и държи традиционният състав и вкус на продукта да бъдат запазени. 

В писмен отговор до депутата от БСП Румен Георгиев, който повдигна публично темата, ресорният министър Румен Порожанов отговори, че предложението за изменение на стандарта е станало по време на служебното правителство, а компетентен да се произнесе е единствено техническият комитет за селскостопански и хранителни продукти.

"За да стане факт изменението, трябва да го подкрепят половината от гласувалите членове на комитета", обясни Порожанов.

В момента шест предприятия произвеждат БДС продуктите си в кофички, които не са по стандарт, събщиха от Агенцията по безопасност на храните.