Най-малко 58 души от блока факла са в неизвестност и бяха обявени за жертви на огромния пожар в Лондон, съобщи Би Би Си. В тъжната равносметка са включени и досега съобщаваните загинали, уточниха разследващите.

Командирът Стюард Кънди предупреди, че жертвите може да нарастнат, защото в болница са още 12 души с критични за живота изгаряния.

Полицаите правят мрачния извод на базата на изчезналите хора, които са обитавали блока и досега не са се обадили, че са живи. Онзи ден премиерката Тереза Мей нареди да започне разследване на трагедията. Вчера тя посети и мястото на пожара, но без да се среща с пострадалите, за което остро бе критикувана. От кабинета на премиерката обявиха днес, че тя ще приеме засегнати от пожара.

"Жертвите изискват от нас и заслужават да бъдат открити и наказани виновните за трагедията", заяви Мей.

Началници на пожарната също коментираха, че едва ли изобщо ще могат да бъдат намерени телата на загиналите. Огънят реално е изпепелил жертвите.

От графиката на Би Би Си се виждат пораженията на блока от всички страни.

Облицовката на жилищната сграда, която очевидно не е била огнеупорна, няма да се използва вече при строеж на жилищни сгради, увериха властите в квартала. Освен това според тях живеещите в сградата не се били разбрали при последния основен ремонт да бъдат поставени пръскачки против пожар по коридорите на етажите и в жилищата на хората и затова те липсват.

Депутати от Консервативната партия призоваха за незабавна проверка на други общински жилища, строени по същата технология и със същата облицовка. И ако се окаже, че материалите при изграждането на блоковете и особено облицовката са същите или подобни, да бъдат предприети светкавични мерки за подмяната им.