Австралийският премиер Малкълм Търнбъл се подигра на американския президент Доналд Тръмп на годишна пресконференция в парламента. Запис от събитието беше разпространен от австралийските медии.

Търнбъл имитира Тръмп в шеговито изказване пред журналисти. Подобни коментари извън официалната част обикновено не се отразяват от медиите, но политическият редактор на телевизията Nine Network заяви, че е решил да наруши протокола и да разпространи видеото.

В изтеклия запис Търнбъл възприема маниера на Тръмп и изнася импровизирана реч пред представители на медиите. 

Той казва, че пресконференцията е "красива, най-красивата и по-улесняваща ме от когато и да било".

"Доналд и аз печелим и печелим в социологическите проучвания. Печелим толкова много, печелим, печелим, както не сме печелили никога досега."

Проучване през март отчете 10% спад в рейтинга на правителството на Търнбъл - тенденция, продължаваща и досега. В проучване на "Галъп" пък рейтингът на неодобрение на Тръмп достигна рекордна стойност от 59%.

Търнбъл казва също, че социологическите проучвания са "толкова лесни за печелене". Той добавя: "Имам един руски приятел..." във връзка с обвиненията срещу Тръмп, че Русия се е намесила в президентските избори в САЩ и е помогнала за победата на американския президент.

Търнбъл коментира изтеклия запис:

"Речта ми беше беше забавна и несериозна... Това е разчупване на протокола, трябва да се смеем, да се разтоварваме."

Премиерът изтъкна, че речта му е била неофициална и на следващата пресконференция ще чете само "подбрани пасажи от бюджета", за да не допусне подобен скандал.

Политическият редактор на Nine Network Лори Оукс, който пръв отрази изказването на Търнбъл, коментира, цитиран от Би Би Си, че не е посетил събитието, а записът просто е изтекъл.

Работодателите на Оукс не смятат, че "трябва да бъде забранено отразяването на каквото и да е от събития, организирани от журналисти".

Посолството на САЩ в Канбера също коментира изказването на Търнбъл:

"Разбираме, че събитието е еквивалент на Вечерята на кореспондентите, която ние провеждаме в Белия дом." 

В изявлението се казва, че коментарите на австралийския премиер са възприети като хумористични.

Посланикът на САЩ в Австралия също коментира, че "хората възприемат изказването в съответния контекст".

Взаимоотношенията между Тръмп и Търнбъл бяха обтегнати в началото на мандата на американския президент заради нежеланието му да приеме 1200 бежанци от австралийски бежански лагери в замяна на приемане на мигранти от Централна Америка в Австралия.