Работата по оперативните програми на ЕС върви добре, отчете днес след парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев.

Той отбеляза, че лесно може да се види колко добра е работата сега спрямо предишния програмен период:

"На една съща дата от началото на програмния период разликите са следните: Договарянето е два пъти по-високо, плащанията днес са с 1/3 повече спрямо преди. Като имате предвид, че изпълнението днес тече в много по-трудна среда."

Договорените пари към края на миналата седмица са достигнали 37,5% от бюджета на програмите, реално изплатени са над 10%. Дончев категорично отрече да има програми, по които да няма плащания.

"Не обичам да деля програмите на отличници и такива с по-посредствено изпълнение. Едно е да изпълняваш десетки проекти в социалната сфера, друго е един или два по-тежки инфраструктурни проекта. Понякога едното е по-лесно, понякога другото", коментира вицепремиерът.

Но призна, че ако в програмите за човешки ресурси, иновации и конкурентоспособност всичко върви отлично, то в други има затруднения. 

"По-трудно върви изпълнението на околната среда, но това е заради водната реформа - защото ЕК отложи много от парите до консолидацията на ВиК. Трудно е изпълнението и в програмата "Наука и образование за интелигентен растеж" поради структурния проблем, който изначално си има програмата", даде пример той.

Но заяви, че се надява в средата на лятото и там да тръгне реално изпълнение на проектите.

До момента са обявени над 190 процедури на стойност над 12 млрд. лева, сключените договори с бенефициентите са 3500 на стойност 8.322 млрд. лева.

Дончев за пореден път подчерта, че субсиидиите по земеделските програми няма да се намалят наполовина заради "Брекзит", тъй като Великобритания не влага чак толкова в бюджета на ЕС по този ресор.