"Свидетелството за съдимост може да отпадне след няколко седмици, ако не са необходими допълнителни нормативни промени."

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев след свиканата от министър-председателя Бойко Борисов среща с представители на местната власт, на която бяха обсъдени мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите.

„Има тиха консенсусна съпротива на администрацията, защото иначе се губят приходи и се налагат съкращения. Процесът по редуциране на административната тежест досега е текъл по следния начин - идва ново политическо ръководство, адресира проблема с експерти от администрацията, те му казват, че е много сложно и трябва да се направи анализ. Той се възлага за 7 месеца, прави се за 1 година и в най-добрия случай на втората година имаме готов продукт“, обясни технологията на реформата Дончев.  

„Понеже този филм съм го гледал повече от веднъж, този път няма да направим нещата по този начин. Нямаме намерение да се задоволим с просто повишаване на качеството на административното обслужване, боядисване или освежаване на един информационен център. Нещата трябва да бъдат поставени на принципна основа. Преди да мислим за керемидите, трябва да мислим за фундамента. Десетки режими могат да отпаднат, базирайки се вътрешно ведомствена справка по електронен път. Всички са еднакво виновни“, отбеляза вицепремиерът. 

„Първите 12 регистри, които са годни за справки по служебен път, чрез подходящи промени, ще задължат всички да престанат да искат документ от гражданина за услугата и да я базират изцяло на справки между различните ведомства по електронен път. Имаме звена, където административното обслужване е безобразно, защото няма компютри, помещенията са неприветливи, има опашки, на които се чака по един ден“, допълни Дончев.

„Когато има административна тежест и хората си губят дни за един документ, това създава усещане за тревожност, за корупция, за напрежение в обществото. Искаме да поставим гражданите и бизнеса в положение да не се редят гише след гише, да си огорчават живота“, заяви премиерът Борисов. 

Той беше категоричен, че няма време врема за анализи - нито месеци, нито години. Вече били разпределени едноседмични или двуседмични срокове за решаване на проблема. 

„Прекрасно всички знаят къде са местата, в които се формират опашките и най-голямо напрежение. Трудно се прави разлика на опашката кое е община и кое е държава. Там, където е необходимо, ще се вложат средства“, подчерта Борисов .

"Има прекрасни служители в много ведомства, но има и други места, в които дали от незнание, дали от нежелание, дали от мързел, дали от саботиране, пречат на процеса. С общите усилия на всички ще изкристализират тези звенца, които не искат да вървят в крак с времето, в което живеем", обобщи Борисов